JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trondheimskonferansen 2016:

Havnekonflikten og pensjon viktigst i Trondheim

550 faglige aktivister brukte helga i Trondheim. Pensjon og havnekonflikten var de dominerende temaene.
Leder i LO i Trondheim, John-Peder Denstad avslutter og oppsummerer Trondheismkonferansen 2016. foto: Torgny Hasås

Leder i LO i Trondheim, John-Peder Denstad avslutter og oppsummerer Trondheismkonferansen 2016. foto: Torgny Hasås

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

TRONDHEIMSKONFERANSEN: Da venstresidas store faglige konferanse i Trondheim ble avsluttet med Internasjonalen hadde de vært gjennom de fleste aktuelle temaer i norsk politikk og for fagbevegelsen. Men to saker ble stakk seg fram som de viktigste, pensjon og havnearbeiderkonflikten.

Her er hele resolusjonen fra Trondheimskonferansen 2016

Dette var naturlig nok spørsmål som LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen fikk bryne seg på da han innledet konferansen lørdag.

LOs nestleder drømmer om Erna

Havnekonflikten

Søndag morgen var det en egen bolk om aksjonsformer i fagbevegelsen. Der ble det oppfordret til å reise til Tromsø for å aksjonere utover vinteren til støtte for havnearbeiderne. Havnekonflikten har nå vart i nesten tre år, og det mange tok til orde for at det var viktig for fagbevegelsen å finne en løsning på konflikten.

Havnekonflikten er like låst

Pensjon

Pensjon ble belyst fra mange ulike vinkler. Og i resolusjonen som ble enstemmig vedtatt tas det til orde for å ta en omkamp på vedtaket fra LO-kongressen fra 2005 som la grunnlaget for den store pensjonsreformen. Konferansen mener at ordningen med levealdersjustering, indeksering og alleårsregelen må opp til ny vurdering.

Følg oss på Facebook og Twitter

AFP

AFP ble også grundig diskutert. Leder i Elektrikernes fagforening i Trondheim, Eystein Garberg, innledet. Han har brukt mye tid i det siste på å reise rundt til klubber og fagforeninger for å fortelle om hvor dårlig AFP har blitt.

Han kan dokumentere at det er mange av hans medlemmer som trenger AFP. Av fagforeningens 1400 medlemmer er det bare 30 som er over 62 år og fortsatt i arbeid. Et annet eksempel er Innherred fagforening i Fellesforbundet der bare 6 prosent av de som ble pensjonister står i arbeid til de er 67 år.

Slik kan du unngå AFP-smellen

Men dagens ordning gir et svært dårlig tilbud til de som går av som 62 åringer. Han brukte eksempelet med elektrikeren Anita som er 21 år. Hvis hun med dagens ordning går av som 62 åring, il hun bare motta 39 % av lønna i pensjon.

Konferansen samlet seg om fem krav for å forbedre pensjonen.

AFP-ordningen i privat sektor må endres slik:

· at det gis et tillegg til de som må gi seg tidlig, fra 62 til 65 år, som kompenserer for det tapet de lider i livsvarig pensjon.

· at de som mister jobben før fylte 62 år i en AFP-bedrift får beholde opptjent AFP.

· at delvis uføretrygd kan kombineres med delvis AFP.

· at innvandrere med kort botid i Norge får rett til å gå av ved fylte 62 år.

· at uttak av AFP i tillegg til lønn for arbeid kan ikke utgjøre mer enn 100 % av lønn før uttak av AFP.

I uttalelsen fra konferansen blir det også stilt krav til TTIP, TISA og EØS. Og konferansen står enstemmig bak kravet om å melde seg ut av EØS.

Dette må du vite om TTIP og TISA

EØS-strid topper seg

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse