JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sikrer offentlige eierskap

Olje- og energiminister Åslaug Haga la i dag frem lovforslaget som skal sikre offentlig eierskap til kraftverkene. Lovendringene er regjeringens svar på tapet i EFTA-domstolen i hjemfallssaken.

Den såkalte hjemfallsretten ble innført i 1909 for å hindre at utenlandsk storkapital kjøpte opp norsk fossekraft og bergverksressurser. Den sier at privateide kraftverk som driver på konsesjon skal overføre kraftverket til staten vederlagsfritt etter 60 år. Kommunale og fylkeskommunale eiere har imidlertid vært unntatt fra hjemfallsretten, og det var denne forskjellesbehandlingen som var utgangspunktet for at EFTAs overvåkningsorgan ESA mente hjemfallsretten strider mot EØS-avtalen.

Tapte i EU

Saken endte til slutt i EFTA-domstolen der den norske regjeringen tapte. I dommen, som kom 26. juni i fjor, anerkjente imidlertid domstolen at offentlig eierskap kan være et mål i seg selv. Den aksepterer bare ikke at det gjøres forskjell på offentlige og private eiere. – Det var en dramatisk dom, men vi har valgt å snu på hver stein for å se hvordan vi kan bruke den positivt. Det er det som er utgangspunktet for de lovendringene vi sender ut på høring i dag, sier olje- og energiminister Åslaug Haga.

Alt blir offentlig

Svaret fra energiministeren er å endre industrikonsesjonslovene. Nye konsesjoner skal nå ikke gis til andre enn offentlige eiere, og erverv av hjemfalte vannfall og kraftverk skal begrenses til offentlige eiere. Privat kan bare eie en tredjedel av kraftverket. – De vil da ha to valg. De kan vente til konsesjonen går ut etter 60 år, og overføre eierskapet vederlagsfritt, eller de kan selge 2/3 før konsesjonen går ut. Ved å selge får de private eiernee realisert verdiene og får langsiktig tilgang til kraften, sier Åslaug Haga.

Kan leie ut

Departementet foreslår også at det offentlige kan leie ut kraftproduksjon. Hvordan dette skal gjøres i praksis, vil det komme en egen proposisjon om senere. Men for å få litt langsiktig tenkning i dette, foreslår departementet at leier kan disponere kraften i inntil 30 år. – Et kraftverk kan være mye å håndtere for en liten kommune. Da er utleie et alternativ. Da beholder man eierskapet, slik at senere generasjoner har mulighet til å prioritere annerledes, sier Åslaug Haga.

Positive i EL & IT

Forbundsleder Hans Olav Felix i EL & IT Forbundet er fornøyd med de grepene som nå gjøres i hjemfallssaken. Hjemfall har vært en hjertesak for forbundet som har vært redde for at bortfall av hjemfall vil åpne for privatisering av kraftverkene. – Vi må sette oss ned å studere lovforslagene grundig, og vil selvfølgelig delta i høringen. Men så langt synes jeg dette høres fornuftig ut, sier Felix til Nettverk. Han tror kanskje lovforslagene vil bli applaudert i like store grad hos private eierne som Hydro og Elkem. – Det var Hydro som i sin tid satte i gang spillet om hjemfall fordi de ønsker livslangt eierskap på lik linje med offentlige eiere. Men slik regjeringen foreslår det nå, vil staten kjøpe en vare de egentlig kunne overtatt vederlagsfritt. Det bør også være en fornuftig løsning for de private eierne, sier Felix.

Skal høres

Høringsnotatet med lovforslag sendes nå på høring, med frist 30. april. Regjeringen tar sikte på å få til en lovproposisjon raskt, slik at Stortinget kan behandle saken i løpet av året.

anette@lo-media.no

Annonse

Flere saker

Annonse