JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppfordrer til nei

Flere sentrale tillitsvalgte i EL & IT Forbundet vil ikke anbefale medlemmene å stemme ja til gårsdagens fremforhandlede forslag mellom LO og NHO. De mener AFP-løsningen er for dårlig.

Tariffoppgjøret var en naturlig hovedsak da forbundsstyremøte i EL & IT møttes i dag. De fleste kunne si seg godt fornøyde med det LO og NHO ble enige om i løpet av natt til i går, men forbundsstyret har også markante kritiske røster. – LO har med dette kjøpt prinsippet om arbeidslinja. Ny AFP, slik den ligger på bordet nå, viderefører alle de dårlige sidene med pensjonsreformen. EL & ITs landsstyre har derimot vedtatt at AFP skulle kompensere for dette, og da kan i alle fall ikke jeg anbefale det, sier Terje Skog, leder i Oslo/Akershus. Han mener det er viktig å se på hvilke prinsipper LO har godtatt ved gårsdagens oppgjør. – Vi kan alltids diskutere tall og beregninger rundt det jeg vil kalle overgangsordninger. Men alle som er født i 1963 eller senere vil ikke bli befattet av dette. Da gjelder prinsippet om at alle skal jobbe så lenge som mulig, og det er imot det fagbevegelsen tradisjonelt har stått for, sier han.

Vil ikke anbefale

Sissel Hallem fra Relacom er ikke omfattet av oppgjøret, siden Relacom har arbeidsgiverorganisasjonen Spekter som sin motpart. Mens som sekretær i Oslo/Akershus distrikt vil hun ikke anbefale medlemmer i EL & IT å stemme ja. – Her har man reddet noen på bekostning av noen yngre. Det var ikke utgangspunktet da vi ble enige om kravene foran oppgjøret, sier hun.

Dårlig kvinneprofil

Også Per Gunnar Salomonsen i Telenor er kritisk til resultatet som nå ligger på bordet, og stemte nei da forbundsstyret behandlet saken i dag. Det samme gjorde Hjørdis Henriksen i Opplysningen 1881. – Ikke bra nok. Medlemmene har vært unisont negative. For vår egen del er vi spesielt skuffet over at overenskomstspørsmålet ikke ble avklart. For oppgjøret som helhet er jeg ikke fornøyd med AFP og kvinneprofilen er for dårlig. Når mine medlemmer heller ikke får lavlønnstillegget, til tross for at de har lavere lønn enn 90 prosent av industriarbeiderlønn, blir summen av oppgjøret for dårlig, sier hun.

Flest positive

Med fire stemmer mot oppgjøret i forbundsstyret, vil sannsynligvis også forbundets medlemmer være splittet når de går til uravstemning. Dette til tross for at resten av forbundsstyret var godt fornøyd med det fremforhandlede forslaget. Også forbundsleder Hans O. Felix er fornøyd. – Man får aldri til 100 prosent av det man går inn i en forhandling med. Vi hadde høye ambisjoner, og jeg synes vi fikk til mye. For meg har det vært viktig at levealdersjusteringen blir faset inn over en lengre periode, og at vi har en sikkerhetsventil i 2017 når ordningen skal evalueres. Vi må forvente at det er oppegående tillitsvalgte også i 2017 som vil kjempe videre for AFP, sier forbundsleder han.

Annonse
Annonse