JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi står sterkere ved samordnet oppgjør

Erna Hagensen er ikke tvil. Pensjon er viktig for forbundets medlemmer, og størst gjennomslagskraft blir det hvis LO forhandler.
Felles innstilling: I dag spriker LOs forbund i alle retninger når det gjelder vårens tariffoppgjør og pensjonsspørsmålet. Forbundsleder Erna Hagensen håper sekretariatet klarer å lande på en felles innstilling til LOs representantskap 23. februar.

Felles innstilling: I dag spriker LOs forbund i alle retninger når det gjelder vårens tariffoppgjør og pensjonsspørsmålet. Forbundsleder Erna Hagensen håper sekretariatet klarer å lande på en felles innstilling til LOs representantskap 23. februar.

Martin S. Festøy

ane.borrud@lomedia.no

Frontene i LO-familien er steile før vårens tariffoppgjør. Striden står om oppgjørsform og hvordan tjenestepensjonen skal utformes.

Samordnet er best. Fellesforbundet er det største LO-forbundet innenfor privat sektor, med 150.000 medlemmer. Forbundet vil ha forbundsvise oppgjør, der de forhandler først med Norsk Industri etter den såkalte frontfagsmodellen. Og det betyr at de også vil ta ansvaret for å forhandle fram bedre pensjonsordninger.

Handel og Kontor (HK) er det nest største LO-forbundet innenfor privat sektor, med 68.000 medlemmer. HK vil ha et samordnet oppgjør, det vil si forhandlingene løftes fra forbundene og opp et hakk, slik at LO forhandler mot NHO. Målet er å få tjenestepensjon inn i tariff-avtalene.

Erna Hagensen støtter Handel og Kontor sin løsning. Hun peker på forskjellen i de to pensjonsordningene som Fellesforbundet og Handel og Kontor går for.

– Fellesforbundet vil at hvert enkelt individ skal forvalte sin egen pensjon, og at forhandlinger skal foregå på hver enkelt bedrift. Det vil si at man ikke får tariff-festet pensjonen slik det var tenkt. Med HKs løsning vil vi få brede tariff-festede ordninger.

– Vil ikke ha nubbesjans. Hagensen legger ikke skjul på at hun er skeptisk til Fellesforbundets løsning.

– I servicesektoren vil ikke våre medlemmer få mer enn minstesatsene. Når den enkelte selv skal forhandle, vil de ikke ha nubbesjans, sier hun.

Forbundslederen legger også vekt på at så lenge det er arbeidsgiver som har styringsretten over pensjonen, er det ikke gitt at medlemmer i forbundet som i dag har gode pensjonsavtaler, vil beholde disse i fremtiden.

– Vi har sett flere ordninger som er blitt gjort om. Det er også et voldsomt press på den offentlige pensjonen. De ordningene vi har i dag er ikke hogd i stein.

Ikke en selvfølge at frontfaget følges. Ideen bak frontfagsmodellen er at når Fellesforbundet forhandler med Norsk Industri, forhandler de på vegne av alle forbund. Ikke bare om de økonomiske rammene, men også andre tiltak.

I 2014 ble det brudd i forhandlingene mellom Arbeidsmandsforbundet og NHO Service fordi NHO Service nektet å ta inn tekster fra frontfaget i vekteroverenskomsten. Det sto om prinsipper. Administrerende direktør i NHO Service, Petter Furulund, poengterte at han ville forhandle med Erna Hagensen og ikke daværende leder av Fellesforbundet, Arve Bakke.

– Å ta inn noen av resultatene fra frontfaget vil ikke gjøre noen skade denne gangen. Men hvorfor i all verden skal vi ta inn noe som allerede ligger i tariffavtalen bare for at LO har fått det for seg, sa han til Arbeidsmanden.

Den gang kom partene til enighet rett før de var kalt inn til Riksmeklerens bord, og tekstene fra frontfaget kom inn.

Erna Hagensen tror ikke det vil bli noe enklere å få resultater fra eventuelle frontfagsforhandlinger inn i Arbeidsmandsforbundets overenskomster i år. Dermed er det en bedre løsning å løfte forhandlingene fra frontfaget og opp til LO og NHO.

– Dessuten kan vi ved et samordnet oppgjør en gang for alle slå fast hva som skal være frontfagets rolle ved forbundsvist oppgjør, avslutter hun.

Pensjon løftes ut? 23. februar skal LOs representantskap bestemme hvilken oppgjørsform vårens tariffoppgjør skal ha. To uker før gikk LOs leder ut i media med argumentasjon om å løfte pensjonsspørsmålet ut av oppgjøret.

Problemstillingene rundt pensjon er så mange, så kompliserte og så kryssende at det ikke hører hjemme i et tariffoppgjør, mener Kristiansen.

– Man må klare å se pensjonsspørsmålet i et mer helhetlig perspektiv enn hva man kanskje makter å få til hos Riksmekleren i de sene nattetimer, sa Kristiansen til NTB.

Arbeidsmandsforbundets leder Erna Hagensen understreker at hun kun kjenner saken fra media, men hun ser at å løfte pensjon ut av vårens oppgjør kan være en tredje løsning.

– Når forbundene i LO står så steilt mot hverandre, noen er enige med Fellesforbundet og andre med HK, så kan det være en løsning å jobbe mer med spørsmålet.

Men om det er den beste løsningen for medlemmene, er hun usikker på.

Dersom LOs representantskap bestemmer seg for at pensjon ikke skal være et tema ved vårens lønnsoppgjør, vil det også få konsekvenser for oppgjørsformen.

– Dersom vi ikke skal forhandle om pensjon, er det ingen andre store reformer det skal forhandles om. Da kan vi likegodt ha forbundsvist oppgjør.

Møtte veggen. Ifølge dagens VG har LO leder Gerd Kristiansen og NHO-leder Kristin Skogen Lund jobbet på spreng for å få støtte for å utrede en enkel og overbyggende pensjonsordning som skal gjelde både for offentlig og privat sektor. Men det buklandet i går.

– Betyr det at det er kroken på døra for alternativet å løfte pensjon ut av oppgjøret?

– Det kan godt hende, men jeg har det bare fra VG foreløpig, sier Hagensen.

At det har foregått samtaler mellom lederne i LO og NHO kom ikke som noen overraskelse på henne.

– Gerd har informert oss forbundslederne om at det foregår samtaler med NHO om pensjon.

At topplederne snakker sammen, har Hagensen ikke noen problemer med.

– At de prater sammen og løst diskuterer utfordringer og sånt, det er ikke uvanlig. Men hvis det er forhandlinger, og de binder opp organisasjonen, da synes jeg ikke noe om det. Men det er viktig at begge de lederne har en god kontakt med de dem representerer, avslutter Hagensen

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse