JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Tidenes oppgjør i handelen

LO og HSH ble i dag enige om ny tariffavtale uten å gå veien om mekling. Både LO og de to største forbundene i dette området, HK og Transport er fornøyde.

– Vi er godt fornøyd. Både de sentrale tilleggene og god uttelling i de forbundsvise tilpasningene, gjør kvinner og ungdom til vinnere i dette oppgjøret Det var viktig for oss å sikre en god lavlønnsprofil, og det har vi klart. Oppgjøret vil gi alle LO-medlemmer en solid reallønnsvekst, sier LO-leder Roar Flåthen.

Tidenes beste

HK-leder Sture Arntzen tar enda hardere i:

– Dette er det beste oppgjøret vi har hatt innenfor dette tariffområdet noen gang med tanke på å løfte de som virkelig trenger det. Her har vi ivaretatt de lavlønte i bransjen, vi har ivaretatt kvinner og ungdom samt dem som har valgt å bli i yrket og ta fagbrev, sier Arntzen til HK-Nytt.

Han kan blant annet fortelle om tillegg på mellom 6 og 9 kroner i timen på minstelønnssatsene.

Les mer om resultatene for HKerne i handelen hos HK-Nytt.

Transport fornøyd

Også Transportarbeiderforbundets Lars Johnsen er fornøyd med resultatet:

– Dette er et bra oppgjør, sier han til Transportarbeideren.

Ifølge Johnsen var den største utfordringen å få ut nok penger fordi overhenget i bransjen var veldig lavt og forventet lønnsglidning det samme.

– I motsetning til i LO/NHO-området måtte vi ha et høyt generelt tillegg for å kunne anbefale en avtale, og det satt langt inne, sier Lars Johnsen.

Økonomisk ble det for transportområdet enighet om et lønnstillegg på kr. 6,60 per time til alle. Dette inkluderer også de 50 ørene som ble avsatt til de forbundsvise tilpasningsforhandlingene.

Les mer om resultatene for transportarbeiderne hos Transportarbeideren.

AFP-kopi

Når det gjelder Avtalefestet pensjon (AFP) kom partene fram til en løsning som er en kopi av løsningen i LO/NHO-området.

Lønnsoppgjøret mellom LO og HSH omfatter nesten 16.000 LO-organiserte i handels- og servicenæringen, hvor en stor andel av LO-medlemmene er kvinner og ungdom.

Annonse
Annonse