JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

40 000 spillavhengige

Nesten 40 000 arbeidstakere er avhengige av pengespill. Ansatte som kan spille i arbeidstida, som i transportsektoren, er spesielt utsatt.

Dette viser en undersøkelse blant ansatte i tre større bedrifter innen drosje, buss og varetransport. Hovedtyngden av de ansatte som deltok i undersøkelsen var menn. Resultatene blir lagt fram på en konferanse om pengespill og arbeidsliv i regi av AKAN kompetansesenter i dag (torsdag).

Det er spesielt automatene som skaper avhengighet. Ifølge Lotteritilsynets ble det brukt 38 milliarder kroner til pengespill i 2006, hvorav 23 milliarder ble brukt på automater. Reguleringen som ble innført i fjor da automatene ble fjernet fra offentlige rom, har hatt god effekt.

Hver femte nær en automat

Denne første studien av problemer knyttet til pengespill i transportsektoren viser at en tredjedel av de ansatte rapporterte at de hadde mer enn to timer ledig i løpet av en arbeidsdag og at sju prosent av yrkessjåførene benytter deler av arbeidsdagen til pengespill. En drosjesjåfør kan for eksempel spille på automater mellom to turer.

Hver femte yrkessjåfør meldte at de oppholdt seg på steder med automater i arbeidstiden. Mens 0,7 prosent av befolkningen kommer inn under begrepet problemspillere i en annen undersøkelse, hadde 3,2 prosent av de ansatte i de tre transportbedriftene i studien de samme problemene. Tittelen på den skriftlige rapporten om undersøkelsen - ”Anledning gjør tyv – muligheter for pengespill i arbeidstiden” er derfor dekkende. Undersøkelsen viser at hvis en ansatt benytter arbeidstiden til spill, er oddsen for å få økonomiske problemer på grunn av spillingen fjorten ganger så høy enn hvis ikke spiller i arbeidstiden.

Tilgjengelighet avgjørende

Med andre ord er det med pengespill på automat som med alkohol, et spørsmål om tilgjengelighet. De to forskerne Kristin Buvik og Terje Revheim mener derfor at arbeidsgivere bør være på vakt dersom en ansatt bruker arbeidstida på pengespill. I tillegg mener de at arbeidslivet kan ha en betydelig rolle i forhold til forebygging. I likhet med inntak av alkohol, har spill om penger utviklet seg til å bli et folkehelseproblem. Arbeidslivet har derfor en sentral rolle når det gjelder det forebyggende arbeidet.

AKAN kompetansesenter står overfor nye utfordringer når det gjelder pengespill. Etter at spilleautomatene ble fjernet fra offentlige steder i fjor og dermed innskrenket store gruppers mulighet til å spille, er antall henvendelser til hjelpeapparatet blitt kraftig redusert. Samtidig dukker nye typer pengespill opp, ikke minst via Internett. Disse er tilgjengelig over alt og døgnet rundt. Det samme gjelder spill via mobiltelefonen. Å begrense mulighetene til spill på nett eller via mobiltelefonen, vil møte andre utfordringer enn når det gjelder regulering av automatspill.

Denne utfordringen vil bli tatt opp under konferansen, som kom i stand for å imøtekomme ønsket fra arbeidslivet om mer informasjon.

Annonse
Annonse