JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Jobb med energi!

Etter mange år med nedbemanning, trenger energibransjen nå sårt til nye medarbeidere. Først og fremst er det mangel på montører, men også ingeniører er det knapt med.

I mange år har energibransjen vært preget av nedbemanning. Det har gjort at gjennomsnittsalderen nå ligger på 46-48 år. Mange vil gå av med pensjon de nærmeste årene, og det kan bli kritisk når man samtidig ser at bedriftene har vært lite villige til å ta imot lærlinger. Og når det har vært dårlig med jobbmuligheter, søker de unge seg andre steder. På de videregående skolene ser de at stadig færre søkere ser for seg en fremtid innen energi. Dermed er det på tide å snu trenden. Sammen med Energibedriftenes landsforening (EBL) og Kommunenes Sentralforbund (KS), går EL & IT Forbundet nå inn i et prosjekt der hovedmålet er å få flere ungdom til å søke seg til VK1 elektro (tidligere grunnkurs elektro) fordi de ønsker å jobbe med energi.

Tidlig krøkes

For å klare dette må bransjen henvende seg til elever, foreldre og skole allerede på grunnskolenivå, på de trinnene der nye lærerplaner inneholder elektro, energi og miljø. – Dette er helt nytt for mange bedrifter, og det er viktig at bransjen finner frem til spennende opplegg tilpasset denne aldersgruppen. Målet er at elever, foreldre, lærere og rådgivere får kjennskap til mulighetene i en moderne bransje som kan utvikle mange av løsningene på klimautfordringene. Dette er ting som mange unge er opptatt av, sier avdelingsleder Tove Johansen.

Prosjekt til fordypning

I tillegg vil bransjen henvende seg til elever som allerede har valgt VK1 elektro og som skal ha «Prosjekt til fordypning» slik de nye læreplanene krever. Målet er at mange velger prosjekter som har med bransjens fagområder å gjøre, men da er skolene avhengig av samarbeid med bedriftene. Det er også et mål å få E-verkene til å åpne opp for besøk av skoleklasser. Ren energi som bransjen i Norge produserer, og orientering om både denne, energiøkonomisering, og miljøvern, kan sikkert passes inn i hvilket som helst undervisningsopplegg som brukes ved en barne- og ungdomsskole, mener de tre representantene fra bransjen.

Delprosjekter

Johansen leder styringsgruppa som allerede har satt i verk tre delprosjekter med hver sine ansvarsområder; ett for grunnskolen, ett for videregående og ett med fokus på lærlinger. For det er også viktig at bransjen tar imot lærlingene som kommer, og legger til rette slik at de som kommer inn i yrket faktisk blir der. Bransjen har slitt med et litt dårlig rykte, og at den i tillegg har vært gjennom en lang nedbemanningsperiode har ikke virket positivt på ungdoms yrkesvalg.

Lager kokebøker

De tre delprosjektene er allerede i gang med å jobbe frem såkalte ”kokebøker” for hvordan man skal arbeide overfor de ulike målgruppene. – At en hel bransje går sammen om å rekruttere i fellesskap i stedet for at bedriftene konkurrerer seg i mellom, er det som skal til for å møte arbeidskraftbehovet. Samarbeidsprosjektet skal hjelpe bedriftene ved å være rådgivere, foreslå opplegg, dele gode eksempler, og lage guider slik at den enkelte ikke behøver å finne opp kruttet hver for seg, sier Tove Johansen. Håpet er at man klarer å skape så stor entusiasme om fellesprosjektet at mange energibedrifter vil ta kontakt med nærliggende skoler innen mai for å etablere et samarbeid om opplegg for høsten. I høst vil prosjektet arrangere en konferanse for å følge opp erfaringene så langt.

Annonse
Annonse