JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO krever regler om epost

Departementet sliter fortsatt med å finne formuleringer som kan tilfredsstille begge partene i arbeidslivet når det gjelder regler om adgang til å lese ansattes e-post. LO krever klare regler.

I mellomtiden har Den europeiske menneskerettsdomstolen fastslått at det er ulovlig å overvåke ansattes e-post og telefonsamtaler. Saken gjaldt en ansatt ved et college i Wales, som fikk e-posten, telefonbruken og bruken av internett og fax overvåket av ledelsen, som mente at den ansatte brukte skolens fasiliteter til personlig bruk. Den ansatte mente at denne overvåkingen var brudd på menneskerettskonvensjonens bestemmelser om retten til privatliv.

LO påpeker i sin høringsuttalelse at arbeidstakere har krav på en privat sfære på jobben. På samme måte som arbeidsgiver ikke kan avlytte eller ta opp telefonsamtaler som foretas på virksomhetens telefoner, bør arbeidsgiver som hovedregel ikke ha adgang til å overvåke den enkelte arbeidstakers e-post-korrespondanse og annen bruk av virksomhetens IKT-verktøy. LO understreker at e-postutveksling mellom arbeidstakere og tillitsvalgte/verneombud alltid må anses som personlig slik at man kan være sikker på at slik kontakt forblir fortrolig. Arbeidsgiver skal heller ikke ha adgang til å kopiere e-post i en ansattes personlige e-postkasse.

Forskriftene kommer

Fornyings- og administrasjonsdepartementet opplyser at høringsuttalelsene fra arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene til en e-post-forskrift har vært svært motstridende og at det derfor har tatt tid å arbeide fram formuleringer som skal ivaretas begges interesser. Departementet opplyser at forskriften vil være klar om kort tid. Høringsfristen var satt til 17. januar i fjor.

Advokat Haakon Skaug ved LOs juridiske avdeling forteller at hva som er gjeldende rett når det gjelder arbeidsgivers adgang til arbeidstakers private e-post, er under debatt. Selv lærde strides. Selv har han fått få henvendelser om akkurat dette spørsmålet når han har hatt vakttjeneste, men kjenner til saker der innsyn i e-post har vært aktualisert ved oppsigelsessaker. Etter advokat Haakon Skaugs personlige oppfatning bør det settes klare grenser mellom privat og virksomhetens e- post, men forstår at arbeidsgiver kan ha interesse for innsyn, eksempelvis ved mistanke om korrupsjon eller bestikkelse, sabotasje eller andre former for misbruk av stillingen.

Datatilsynets regler Datatilsynet har utarbeidet egne retningslinjer for bruk av Internett og e-post, som man kan lese ved å gå inn på www.datatilsynet.no. Når det gjelder arbeidsgivers interesse for å titte i e-post, fastslås det enkelt og greit at ”innsyn i privat e-post skal ikke finne sted. Det skal heller ikke gjøres søk i opplysninger som er merket ”privat” eller samlet i mappe som er merket ”privat”. Hvis det er mistanke om straffbare forhold knyttet til bruk av e-post/Internett skal politiet kontaktes.

Annonse

Flere saker

Annonse