JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bekymrer seg ikke for EU

Dommene i EU-domstolen som har gått fagbevegelsen imot, vekker mild uro hos EU-positive politikere. Men da EU-kommisjonen i dag samlet et topptungt panel for å diskutere om EU truer nordisk velferd, var svaret nesten enstemmig nei.

eline.lonna@lomedia.no

Enigheten om at EU ikke utgjør noen trussel mot den nordiske velferden var så øredøvende at panelets eneste nei-mann Dagfinn Høybråten (KrF) mente møtet tenderte i retning noe KrF har mye erfaring med, nemlig hallaluja-møter.

Anført av EU-kommisjonens visepresident Margot Wallström (svensk sosialdemokrat) påpekte forsamlingen at utfordringene mot velferden er de samme i alle land, og ikke et særnordisk problem. Hun la vekt på at politikken skal stå over jussen, og at de tre dommene i Laval-, Viking Line- og Rüffertsakene må få konsekvenser både ved at medlemsstatene justerer sine hjemlige lover og ved at EU-kommisjonen ser på om lover og direktiver er klare nok i sin beskyttelse av arbeidstakerne.

– Det finnes verken historisk, empirisk eller politisk belegg for å påstå at EU utgjør noen trussel mot den nordiske modellen, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre. Hans finske kollega Alexander Stubb la vekt på at det er en tendens til at EU får skylda for alt som ikke er bra. Stubb forsøkte også å underholde forsamlingen ved å si at å være mot EU omtrent er som å være mot internett.

Også leder for Socialdemokraterna i Sverige Mona Sahlin og den svenske statssekretæren for EU-ministeren Håkan Jonsson sluttet seg til, sistnevnte karakteriserte den siste tidens utvikling som «lett friksjon».

– Det er ikke sant at EU er nyliberalt. Tvert imot er det for lite liberalisme og for mye proteksjonisme i EU, sa Jonsson.

Viktige utfordringer

Arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen nyanserte bildet ved å hevde at den nordiske modellen ikke er truet, men at EUs domstol uomtvistelig utfordrer den på viktige områder.

– I Norge jobber omtrent 150 000 europeere, og det er bra. Men det er også avdekket sosial dumping og uverdige forhold i kjølvannet av innvandringen. Jeg mener dette er utfordringer som kan håndteres innenfor EU.

KrF-leder Dagfinn Høybråten var panelets eneste nei-mann, og han stilte spørsmål om hvorfor fagbevegelsen i hele Europa nå er bekymret dersom det ikke er noen grunn til bekymring.

– Det er opplagt at det er et press på faglige rettigheter og på universelle sosiale rettigheter. Dette må vi i de nordiske landene slåss for, sa Høybråten.

NHO-kritikk

– Vi må ikke være blåøyde i forhold til EU, og vi må jobbe for å påvirke systemet, var budskapet fra LO-leder Roar Flåthen. Han var imidlertid langt mer kritisk til vår hjemlige arbeidsgiverorganisasjon NHO enn til EU.

– Ikke bare har de klaget inn allmenngjøringsinstituttet for ESA [EØS’ overvåkingsorgan], nå har de også klaget inn ILO-konvensjon 94 om offentlige anbud, sa Flåthen. Han påpekte at det trengs en sterk fagbevegelse for å møte utfordringene på arbeidsmarkedet.

Annonse

Flere saker

Annonse