JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber for Burma

Norsk Folkehjelp er allerede på plass i Burma. I morgen går brev til ledelsen i LO og til forbundene med bønn om støtte. – Situasjonen er prekær, sier generalsekretær Petter Eide.

anette@lo-media.no

For få dager siden ble Burma truffet av en syklon. I dag sier burmesiske myndigheter at tallet på døde er oppe i 80.000. Petter Eide tror tallet kommer til å bli langt større. – Dette er en stor katastrofe. Burmesiske myndigheter er svært forsiktige i sine anslag. Jeg tror vi kommer til å få tall langt over 100.000. I tillegg står rundt en million mennesker uten husly. Drikkevannet er forurenset, og det er stor mangel på medisiner. Dette kommer til å bli stygt, sier generalsekretæren i Norsk Folkehjelp.

Er på plass

Folkehjelpa er allerede på plass i Burma. I samarbeid med andre lokale samarbeidspartnere har de raskt fått på plass et apparat med rundt 700 mennesker som nå er aktivt i gang med nødhjelpsarbeidet. Innbyggerne trenger mat, medisiner, vann og husly. – Veldig mange har mistet sine hjem. Husene er rett og slett borte, og de som fremdeles står er overfylte av mennesker. Det er også prekært behov for rent vann. Nå drikker de av vann der kadavre flyter rundt. Vi må derfor fortest mulig få på plass vanntabletter og medisiner, sier Petter Eide. Han var i dag på besøk i El & ITs forbundsstyre for å snakke om forbundets prosjekter i Honduras og Bolivia. Men mye handlet om Burma. – Det er her vi har hodene våre akkurat nå. I morgen vil vi sende brev til ledelsen i LO og forbundslederne der vi ber om støtte. Vi har allerede opprettet et samarbeid med de andre hjelpeorganisasjonene som gjør at folk kan benytte et felles nummer for å yte støtte. Men siden vi er eiet av LO, synes vi ikke det er nødvendig at de benytter seg av dette, sier Eide.

Øke volumet

Det er ikke lett å drive nødhjelpsarbeid i Burma. Myndighetene er lite villige til å ta imot hjelpen, og stikker lett kjepper i hjulene for hjelpearbeiderne. – De ber om hjelp, men vil helst bare ha pengene. Det kan ikke vi akseptere. Vi er nødt til å sørge for at ingen blir diskriminert i hjelpearbeidet eller at vi blir brukt i politiske konflikter. Heldigvis har vi folk på plass, og også andre land i regionen er inne med hjelp, sier Eide. Han håper Norsk Folkehjelp ganske raskt kan vurdere å øke volumet på arbeidet i Burma. Neste uke vil de, basert på rapporter fra landet, sette i gang en større operasjon. – Vi har kommet i gang raskere enn vi trodde var mulig, og bidrar som best vi kan. Siden vil vi følge opp med oppbygningsarbeidet. Men akkurat nå må vi løse de akutte problemene, sier han.

Håper på LO

Han håper LO og forbundene i kjent tradisjon vil støtte opp om det arbeidet som nå gjøres i Burma. – Vi har hatt og har et godt samarbeid med LO, og håper også på støtte i den katastrofen som nå ha rammet Burma, sier Eide.

Annonse

Flere saker

Annonse