JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Få streiker i Norge

Bare 4000 arbeidsdager gikk tapt i streik i fjor.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå var det få arbeidskonflikter i 2007. Byrået har registrert fire konflikter med tap av om lag 4 000 arbeidsdager dette året, mens det året før var tolv konflikter med tap av vel 146 000 arbeidsdager.

Statistikken viser arbeidskonflikter som varer minst en dag og omfatter både streik og lockout, det vil si utestengning av ansatte fra arbeidsplassen. Leverandører av disse opplysningene til Statistisk Sentralbyrå er både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene.

Den store forskjellen i antall konflikter kan forklares ut fra at det er hovedoppgjør hvert annet år, som i år og i 2006, mens det i 2005 og 2007 var såkalte mellomoppgjør. Da finner sted revisjon av tariffavtaler inngått året før for å fange opp eventuell prisstigning og produktivitetsvekst.

En må gå tilbake til år 2000 for å finne de store tallene for arbeidskonflikter. Da var nær 94 000 arbeidstakere i streik, som medførte tapt av nesten en halv million arbeidsdager. Også i 1998 var det flere konflikter. Da var nær 27 000 arbeidstakere i konflikt, som medførte tap av 286 000 arbeidsdager. Det laveste antall konflikter i løpet av de siste 10 åra var i 2005. Da var det to konflikter, som berørte 591 arbeidstakere med tap av nær 11 000 arbeidsdager.

Annonse
Annonse