JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO-ja til allmenngjøring

Dagens overraskelse sto NHOs Finn Bergesen jr. for. – Ja, allmenngjøring er bedre enn nasjonal minstelønn. Men den må ikke føre til konkurransevridning for norske bedrifter, sa den administrerende direktøren under erfaringskonferansen om sosial dumping.

Det var en del tilhørere som så forundret på hverandre da Bergesen offentlig snudde ryggen til NHOs mangeårige krav om lovfestet, nasjonal minstelønn og istedenfor tok til orde for bruk av allmenngjøring i kampen mot sosial dumping. Han fortalte at arbeidsgiverorganisasjonen, etter en grundig analyse, hadde kommet fram til at bruk av allmenngjøring var et bedre alternativ enn altså nasjonal minstelønn.

Betingelser

Men NHO hadde ikke vært NHO hvis arbeidsgiverorganisasjonen ikke i samme åndedrag hadde knyttet betingelser til denne nyvunnene oppfatning.

– Forutsetningen er at det gjøres noe med dagens allmenngjøringslov og praktiseringen av den, understreket Bergesen jr.

Trenger ikke følge EU-retten

For det første måtte allmenngjøringsloven tilpasses bedre forståelsen av EU-retten, særlig etter at EF-domstolen har sagt sitt i både Laval- og Rüffert-saken, noe som arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen tidligere på dagen hadde tatt avstand fra.

– Departementets foreløpige vurdering av vedtakene i EU-domstolen er at disse ikke vil hindre oss i tiltak rettet mot det useriøse. Derimot kan Sverige, som har en annen lovgivning enn oss, foreta lovendringer på grunn av dommen (se linken "Solidaransvar ikke nevnt" oppe til høyre).

Mindre omfattende allmenngjøringskrav

For den andre mente Bergesen jr. at kravene til allmenngjøring måtte strippes for en del vilkår, vilkår som gikk utover det norsk lovgivning allerede sikrer i dag. Tariffens minstelønn var ok, syntes han, men stort mer burde det ikke være som allmenngjøres.

Med dette siktet han til det LO-forbundene Fellesforbundet og EL & IT Forbundet har begjært allmenngjort så langt - utover minstelønnsnivået: nemlig krav om arbeidstid, overtidsbetaling, skifttillegg, kost og losj osv.

– Dette blir for omfattende og vil sørge for konkurransevridning for norske bedrifter. Det er ingen tjent med, mente NHO-direktøren.

Tariffens minstelønn - eller ikke?

En som lot seg overraske av NHOs plutselige kursendring, var Roy Pedersen, lederen av Oslo Bygningsarbeiderforening. Men han tok Bergesen jr. på ordet og stilte følgende spørsmål:

– Bergesen, NHO mener nå at allmenngjøring er ok. Det må jo bety at NHO syns at tariffens minstelønn er ålreit - som vi har krevd blant annet under allmenngjøringen av byggfagoverenskomsten. Men så sier du samtidig at det er ok å betale arbeiderne under tariffens minstelønn, så lenge det ikke er veldig mye. Ja, hva er det NHO mener, da?

Ikke alt er sosial dumping

Bergesens svar var ikke like klart som spørsmålet.

– Det er ikke riktig at all lønn under tariffens minstelønn er uverdig og kan stemples som sosial dumping, sa NHOs adm. direktør og viste til at halvparten av norske arbeidstakere ikke var fagorganiserte og at over halvparten av norske bedrifter ikke hadde tariffavtale.

– Vil man kunne beskylde disse for sosial dumping hvis de betaler mindre enn det tariffavtalen tilsier, spurte Bergensen retorisk.

Annonse

Flere saker

Annonse