JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brudd i lønnsforhandlingene i frontfaget:

Riksmekleren forventer omfattende og komplisert mekling

I dag overtok riksmekler Nils Dalseide styringen av frontfagsforhandlingene. Han venter en omfattende og komplisert mekling.
MEKLER: Nils Dalseide (i midten) skal de neste ukene prøve å få Fellesforbundets Jørn Eggum (t.v.) og Norsk Industris Stein Lier-Hansen til å bli enige. Klarer han det ikke, blir det streik.

MEKLER: Nils Dalseide (i midten) skal de neste ukene prøve å få Fellesforbundets Jørn Eggum (t.v.) og Norsk Industris Stein Lier-Hansen til å bli enige. Klarer han det ikke, blir det streik.

Håvard Sæbø

Etter at Fellesforbundet i går brøt forhandlingene i frontfaget, har riksmekler Nils Dalseide kommet inn i prosessen som kulminerer helga etter påske. Da avgjøres det om det blir storstreik i industrien eller om partene kan legge fram en enighet.

– Det var for lite framdrift, og vi trengte noen til å se på forhandlingene med nye øyne og ører, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

Fellesforbundets krav i tariffoppgjøret kan du lese om her.

Prinsipielt uenige

Det første Daleide har gjort er å legge ned midlertidig forbud mot arbeidsstans. Deretter har han hatt fellesmøte med forhandlingsdelegasjonene og særmøter med hver av partene. Da Dalseide onsdag møtte pressen sammen med forbundsleder Jørn Eggum og direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen, var han opptatt av at målet med meklinga er å nå fram til et "minnelig forlik".

Dette er tariffoppgjøret 2016

– Vi står langt fra hverandre i mange saker, så riksmekleren får mye å drive med, konstaterte Lier-Hansen.

Riksmekleren var som alltid tilbakeholden med informasjon, men ga uttrykk for at han venter at det er betydelig avstand mellom partene, også på prinsipielle spørsmål.

– En tariffavtale er jo ikke satt sammen av tilfeldige ord, det er et dokument som har store konsekvenser rettslig og som må forankres. Det er tidkrevende. Målet må være at det ferdige produktet skaper minst mulig uklarhet, sa Dalseide.

Slik vil NHO øke lønnsforskjellene

Overtid?

I forrige hovedoppgjør gikk forhandlingene 19 timer på overtid. Riksmekleren har ingen ambisjon om å slå den rekorden i årets oppgjør.

– Vi går heller ikke for tangering. Vi ønsker å redusere mekling på overtid, med trøtte folk øker risikoen for å gjøre feil. Denne meklingen på overtid ser likevel ut til å være en aktivitet som fortsetter ufortrødent, selv om alle er mot den, sa Dalseide med et smil.

Han understreker at dersom alternativet til å fortsette meklingen er konflikt, altså streik eller lockout, så er det bedre å fortsette å mekle.

Tariffoppgjøret 2016

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse