JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Endelig i mål

EL & IT Forbundet godtok i dag skissen meklingsmann Dag Nafstad la frem i kommuneoppgjøret. Rammen ble på 6, 37 prosent.

anette@lo-media.no

20 timer på overtid ble det endelig en løsning i kommuneoppgjøret for EL & ITs vedkommende. Men to LO-forbund stemmer ned forslaget. Det er Musikerne fellesorganisasjon og Skolenes landsforbund. I tillegg går Unio ut i streik. - For våre medlemmer er dette et i overkant godt tilbud. Men jeg skjønner at disse to forbundene ikke ser det på samme måte. Unio godtok ikke tilbudet, og de er størst i skolesektoren. I tillegg er ikke kapittelet om lærere og undervisningstillegg så godt som vi hadde håpet på, sier forbundssekretær Bjørn Fornes i EL & IT Forbundet.

Lang stillingskrig

Meklingsfristen både for stat og kommune gikk ut ved midnatt. Oppgjøret har vært vanskelig, og krigen har stått om både pensjon og økonomi. Resultatet viser imidlertid at det har lønnet seg for arbeidstakerne å å ha tålmodigheten vel intakt. Skissen som nå er godtatt, gir en ramme på 6,37 prosent. Det er en viktig forbedring i forhold til utgangspunktet på 5,6 prosent. - Men det tok utrolig lang tid. Jeg tror nesten ikke jeg har opplevd et oppgjør som har inneholdt så mye dødtid. Det har også meklingsmannen tatt selvkritikk på. Det største problemet har vært å få en løsning på pensjonsspørsmålet. Der måtte vi vente på Staten. I tillegg har regjeringen vært inne i bildet, sier Fornes.

Vanskelig AFP

Det meste av meklingen har handlet om pensjon, og da særlig AFP. I natt ved femtiden var dette i boks for statssektoren. AFP-prinsippene fra privat sektor, som LO-medlemmene sa ja til torsdag 17. april, blir også gjort gjeldene for offentlig sektor. KS har imidlertid krevd å få en garanti fra regjeringen på pengeoverføringer som skal dekke fonderingen av AFP. Dette har regjeringen lovet å se på frem til 2009-oppgjøret. Da skal også alle detaljer i AFP fastsettes. Det vanskelige tjenestepensjonsspørsmålet utsettes også til mellomoppgjøret neste år, men med full konfliktrett.

Oppgjør over to år

For å komme i mål, har arbeidstakerne gått med på å få oppgjøret betalt over to år. Generelle tillegg per 1. mai 2008 blir 2,5 prosent, i tillegg til en lokal pott på 1,6 prosent. Dermed har arbeidstakersiden godtatt en rimelig stor lokal pott, selv om den ble lavere en det opprinnelige tilbudet fra KS, der den lokale potten med satt til 2 prosent. 1. mai neste år kommer et nytt generelt tillegg på 3,1 prosent, eller minimum 9.000 kroner.

Økt minstelønn

Et viktig punkt i oppgjøret har vært minstelønna. Fagforbundets leder, Jan Davidsen, gikk tidlig ut og mente det nå måtte gjøres noe med etterslepsproblematikken, og særlig at minstelønnssatsene måtte opp. Det har han fått gjennomslag for, og også dette punktet løser partene over to år. Fagarbeider med ti års ansiennitet får økt minstelønn fra 265.800 kroner til 280.000 kroner, gjeldende fra 1. mai i år. Fagarbeidere med 20 års ansiennitet kan legge på 10.000 kroner til i året. Neste år økes satsene ytterligere. Fagarbeidere med ti års ansiennitet får ytterligere 9.000 kroner lagt på minstelønna, mens de med 20 års ansiennitet vil få en minstelønn på 300.000 kroner.

Kompetanse

Et annet viktig område, ikke minst for EL & IT Forbundets medlemmer, er et eget kompetansepunkt. Dette kan gi inntil 20.000 kroner i lønnspåslag i lokale forhandlinger. I tillegg blir det økning av diverse ulempetillegg, noe som også kan gi noen ekstra kroner på lønnskontoen. - Kompetansepunktet kom delvis som et resultat av våre krav. Dette er viktig for våre medlemmer. Men skal vi få utbytte av det, krever det at lokalapparatet bruker bestemmelsene. Det håper jeg vil skje, sier Fornes.

Godt fornøyd

Det er ikke ennå avgjort om oppgjøret sendes ut på uravstemning. Men Bjørn Fornes kan fortelle at de foreløpige tilbakemeldingene fra distriktene og medlemmene er gode. I første omgang kan uansett de 29 EL & ITerne som har gått på tå hev i hele dag, ta helg med god samvittighet. De har vært klare til å streike siden i dag tidlig, men kan altså ta helg, og komme på jobb på vanlig måte igjen mandag morgen. - Vi vet at de var klare for å gå til streik på lønnsspørsmålet. og det har nok vært en spesiell dag. Men vi håper de er fornøyde når resultatet nå endelig er klart, sier Bjørn Fornes.

Annonse
Annonse