JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Telenor må vise ansvar

Sekretariatet i LO krever at norske bedrifter viser samfunnsansvar også ved etablering i utlandet. Selskapene må følge internasjonale regler og ILO-konvensjoner, krever LO og nevner Telenor spesielt.

Bakgrunnen er uakseptable og farlige arbeidsforhold hos Telenors underleverandører i Bangladesh. Miljøkriminalitet, livsfarlige arbeidsforhold og barnearbeid hos bedriftene ble avslørt i en dansk tv-dokumentar, som ble vist også på NRK.

God opptreden Telenor etablerte allerede i 2003 regler for god opptreden, kalt Codes of Conduct, som flere andre transnasjonale selskap har undertegnet. Disse reglene omfatter en rekke etiske spørsmål. Telenor sier selv om egen avtale at ”reglene for god opptreden utgjør fundamentet som alle våre prinsipper og prosedyrer er bygd på”.

Selv om kjørereglene også må gjelde ved Telenors datterselskapet GrameenPhone i Bangladesh, etterleves de tydeligvis ikke. Telenor er med sin 62 prosent eierandel største aksjonær og har dermed et overordnet ansvar.

Selskapet er største leverandør av mobile teletjenester i landet og hadde en beregnet markedsandel på 46 prosent i første kvartal i år.

– LO krever at norske bedrifter viser samfunnsansvar også i utlandet, sier sekretariatet i sin uttalelse.

Medlem av Etisk Handel

Telenor er medlem av Initiativ for Etisk Handel, som LO tok initiativ til å opprette. Dette ressurssentret gir råd og veiledning til norske selskaer som etablerer seg i andre land. LO oppfordrer Telenor til å følge opp på en aktiv måte de forpliktelser som ligger i medlemskapet.

Barn med 11-timersdag

Selv om landets lover sier at ingen under 18 år skal arbeide ved stålverkene som lager mobilmaster for Telenor, viste dokumentaren på fjernsynet at barn helt ned til 13 års alderen har vært i arbeid. Den danske avisen Politiken skriver at flere enn 30 barn arbeider ved stålverkene. Disse får betalt rundt en dollar for en arbeidsdag, som strekker seg over 11 timer.

Arbeidere som jobber med helseskadelige tungmetaller og kjemikalier har ikke tilfredsstillende beskyttelse. Ved et tilfelle har en arbeider omkommet etter å ha falt ned i et usikret syrebad.

Det er senere avslørt at arbeidsforhold knyttet til Telenor-virksomhet i andre land heller ikke har oppfylt kravene.

Flere rammeavtaler

Flere norske selskaper har inngått globale rammeavtaler med fagbevegelse, som skal gjelde for selskapets drift over hele verden. Et av disse selskapene er Norske Skog, som inngikk tilsvarende avtale med den faglige internasjonalen for ansatte i kjemisk industri. Norske Skog har produksjonsbedrifter både i Sør-Amerika og i Asia. Tilsvarende avtale har også Ikea undertegnet, og her deltar faglige tillitsvalgte på høyt nivå i inspeksjoner til de mange leverandør-bedriftene til det svenske varehuset.

Sekretariatet i LO påpeker at slike avtaler er viktige for å sørge for at helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet og etiske prinsipper for næringsvirksomhet hjemme også håndheves i selskapers drift i andre land. LO-sekretariatet oppfordrer Telenor til å følge initiativet som fagbevegelsen har tatt for å få til en slik global avtale, tilsynelatende uvitende om at Telenor inngikk en slik allerede i 2003.

Annonse

Flere saker

Annonse