JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-topper for ny moderasjonslinje

Fagforbundets Jan Davidsen går inn for en ny utgave av «solidaritetsalternativet». En forutsetning er at politikerne også leverer, svarer Arve Bakke i Fellesforbundet.

eline.lonna@lomedia.no

Lavere lønnsvekst i bytte med velferdsreformer, økte skatter og lavere lederlønninger. Det er svaret forbundsleder Jan Davidsen i Fagforbundet gir på spørsmålet om hvordan det fagligpolitiske samarbeidet skal fornyes, i et intervju med Dagens Næringsliv. Han ønsker seg en debatt i LO-systemet om et nytt solidaritetsalternativ, fram mot kongressen om ett år. Det opprinnelige solidaritetsalternativet ble praktisert under nedgangstidene på 1990-tallet, og hadde lav lønnsvekst i kombinasjon med lav prisvekst som hovedingredienser.

Frontfag

Ikke overraskende går Davidsen til angrep på frontfagmodellen. Han mener den gir en problematisk høy privat vekst, som fører til kutt i offentlig forbruk. Davidsen sier til DN at han ser for seg en pakkeløsning der høyere skatter skal dra inn privat kjøpekraft, i kombinasjon med lavere lønnsvekst i bytte med velferdsreformer. – Hvis det å dra inn kjøpekraft er en måte å holde renten nede, kunne økt skatt være en del av et solidaritetsalternativ. Ved å bruke skatt kunne du inndra kjøpekraft og hatt en sosial profil og du kunne til og med gjort det mulig å bruke mer penger i offentlig regi, sier Davidsen til DN.

Merverdien

Jan Davidsens forbundslederkollega og partifelle Arve Bakke i Fellesforbundet vil også være med på å diskutere alternativer til dagens situasjon, der «lønnstilleggene i alle sektorer øker og øker». – Samfunnet har råd til disse lønnsøkningene, men fagbevegelsen må diskutere alternativ bruk av den økte verdiskapningen. Det lar seg ikke gjøre på annet vis enn gjennom det inntektspolitiske samarbeidet. For det er uaktuelt å la være å ta ut mer i lønn hvis merverdien i stedet går til eiere, bedrifter og lederlønninger, sier Bakke. Det arbeiderne lar være å ta ut, må staten dra inn i form av skatter og avgifter, eller det må bli igjen i bedriftene på strenge vilkår – for eksempel omlegging til miljøvennlig produksjon, mener Bakke.

Nei til skatteskjerping for folk flest

Arve Bakke avfeier som forventet Jan Davidsens angrep på frontfagmodellen, og sier det ikke finnes noe fornuftig alternativ til at konkurranseutsatt industri bestemmer nivået på lønnsoppgjørene. – Det kan dessuten være en uenighet mellom meg og Davidsen i synet på generell skatteskjerping. Jeg tror ikke på å kombinere moderat lønnsvekst for vanlige lønnsmottakere med mer skatt, det blir to innstramminger. I stedet bør innrettingen på skattesystemet endres i retning av hardere beskatning av høye inntekter og kapital, sier Bakke. Han er også svært opptatt av at det er en absolutt forutsetning for Fellesforbundet for å bli med på et nytt solidaritetsalternativ at politikerne øker innsatsen i arbeidsmarkedet. – Flere langtidsledige må i arbeid, uføre må hjelpes tilbake i arbeid og innsatsen for de på attføring må bedres. Klarer vi å kanalisere innsatsen mot den arbeidskraftreserven vi har, vil vi få en merverdiskapning som kan bidra til å holde nivået på omsorg og helse, sier Bakke.

Ikke moderasjon for alle

EL & ITs leder Hans O. Felix ønsker også debatten velkommen, og sier han forventer at hele det inntektspolitiske samarbeidet, og særlig frontfagmodellen og oppgjørsformene, blir debattert fram til og på LO-kongressen. – Jan Davidsen løfter fram debatten, og det er bra. Men det er for tidlig å konkludere, sier Felix. – For dette er kompliserte spørsmål. Jeg regner ikke med at det er like aktuelt for alle LOs medlemmer med moderasjon framover, sier forbundslederen.

Mer skatt

Felix er ikke enig i Davidsens premiss om at lønnsveksten nå er for høy til at næringslivet kan leve med den på sikt. – Det er mer et speilbilde av høykonjunkturen, av at ting har gått bra. Hadde lønnsveksten vært lavere hadde det fort betydd enda mer til eierne, sier Felix. EL & IT-lederen stiller også spørsmål ved hva man kan klare å få til på lederlønnsiden, men deler Davidsens holdning til at det er mye å hente på skatt.

Annonse
Annonse