JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny runde om Melkøya

Avtale om ny rotasjonsordning på Melkøya kom på plass etter en politisk streik i begynnelsen av april. Nå truer NHO med arbeidsretten.

anette@lo-media.no

Konflikten om rotasjonsordningen på Melkøya er på ingen måte ny. Arbeiderne på Snøhvit har lenge hatt en såkalt 14-21-turnus, med 14 dagers arbeid etterfulgt av 21 dagers fri. Problemet var at de måtte gi fra seg to feriedager for å få det hele til å gå opp. Det var ikke de LO-organiserte villige til å fortsette med. – Evaluering av rotasjonen viste at alle parter var fornøyd med ordningen. Likevel har NHO vært steile på at de kun vil gi de ansatte en gjennomsnittlig arbeidsuke på 35,5 time, ikke 33,6 slik vi krevde, forklarer forbundssekretær Trond Løvstakken i EL & IT.

Politisk streik

Den forrige avtalen gikk ut i august i fjor. Da LO og NHO ikke kunne bli enige om en ny, fortsatte den gamle frem til 31. mars i år. Men da sa LO stopp, noe som førte til at de ansatte måtte gå over til å jobbe vanlige arbeidsdager og uker. Det var lite populært. Med bare fri i helgene, og kun mulighet til å reise hjem hver annen helg, ble det ikke mye tid til å være hjemme hos familien. Dermed ble det politisk streik 3. april. - Hvem vil sitte på en brakke i Hammerfest, når de skulle vært hjemme hos familien. Det er fullstendig uholdbart, uttalte aksjonskomiteen ved streikestart.

Lokale forhandlinger

Situasjonen ble snart uholdbar på Snøhvit, og 7. og 8. april ble det avholdt lokale forhandlinger mellom de tillitsvalgte i EL & IT og Fellesforbundet og Aibel. Partene ble enige om 14-21-rotasjon, der ferien tas ut i henhold til ferielov og tariffavtale. Ansatte som er med i rotasjonsordningen får også samme lønn som i dag. Avtalen er midlertidig og vil foreløpig vare ut året.

Truer med arbeidsretten

Men selv om de lokale partene er enige, er NHO og Norsk Industri slett ikke fornøyd med løsningen. De mener Aibel har blitt presset av EL & IT Forbundet og Fellesforbundet til å inngå en avtale om 14-21-rotasjon, og varsler at saken havner i arbeidsretten. – Vi tar NHOs varsel til etterretning, men tar saken med knusende ro. Vi mener bestemt at vi håndterer innstillingsretten etter Arbeidsmiljøloven innenfor lovens og tariffavtalens ramme, sier Jan Olav Andersen, forhandlingsleder i EL & IT Forbundet. Andersen mener det må være i begge parters interesse å få til gode arbeidstidsordninger. – Vi stiller oss uforstående til hvorfor NHO vil ha saken i arbeidsretten. Arbeidstidsordninger er det de lokale partene som blir enige om, og i den grad forbundet bestemmer arbeidstidsordninger, er det nettopp etter lokal enighet, understreker Andersen.

Annonse
Annonse