JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prøveordning utvider arbeidsdagen etter frontfagoppgjøret:

Industrien: Bekymret for normalarbeidsdagen

Frontfagsoppgjøret åpnet for utvidet normalarbeidsdag – som en prøveordning, og etter avtale. Ståle Johansen er redd det ikke blir så frivillig som det er antydet.
TIDSKLEMME: Norsk Industri har lenge ønsket å utvide normalarbeidsdagen. Fellesforbundet har like lenge sagt nei. I år er de blitt enige om en prøveordning. Den er Ståle Johansen ved Kværner Verdal skeptisk til.

TIDSKLEMME: Norsk Industri har lenge ønsket å utvide normalarbeidsdagen. Fellesforbundet har like lenge sagt nei. I år er de blitt enige om en prøveordning. Den er Ståle Johansen ved Kværner Verdal skeptisk til.

Erlend Angelo

Utvidelse av normalarbeidsdagen er et gammelt krav fra Norsk Industri ved tariffoppgjørene. Sist, i 2014, avfeide daværende forbundssekretær Jørn Eggum det tvert.

– Det arbeidsgiverne ønsker å utvide, er ikke fleksibiliteten, men bedriftens styringsrett, sa Eggum den gang, om forslaget om utvidelse til klokka 21.

Denne gangen har Fellesforbundet gått med på en prøveordning der tillitsvalgte og bedriften kan avtale at den normale arbeidstiden legges senere enn i dag både på hverdager og lørdager. På hverdager utvides normalarbeidsdagen til klokka 19 og på lørdager til klokka 18.

Her er resultatet fra frontfagsoppgjøret

Det reagerer klubbleder Ståle Johansen ved Kværner Verdal på.

Vanskelig for de små

– Jeg er temmelig overrasket over at dette har kommet inn i resultatet, sier Johansen til Magasinet for fagorganiserte.

– Dette er jo ikke noe problem for en stor klubb som vår. Vi er i stand til å avvise sånne krav fra arbeidsgiverne.

Det er han derimot ikke sikker på at alle andre er.

– Det er betydelig verre for små klubber rundt omkring. Og hvis de først går med på det, kan det på sikt legge press på oss i de store klubbene, for å være "konkurransedyktige", sier Johansen.

Det samme problemet vil oppstå når ordningen skal evalueres i 2018, mener han.

– Da må det jo også bli de små klubbene som evaluerer, siden det eventuelt er de som har brukt dette, sier klubblederen.

– Vi store som har sagt nei, vil jo ikke ha noe å evaluere.

Forbundslederne er spente på pensjonsutredningene

Forstår frykten

Forbundsleder Jørn Eggum skjønner at avtalen vil vekke reaksjoner, men avdramatiserer betydningen.

– Jeg kan forstå at noen er skeptiske til å endre normalarbeidsdagen, særlig fordi frontfaget også får følger på andre tariffavtaler. Vi vil følge nøye med på hvordan denne endringen vil bli praktisert, sier Eggum.

Han understreker at bedriftene ikke får styringsrett over den utvidelsen av normal arbeidstid som nå er avtalt.

– Vi beholder vetoretten. Blir det ikke enighet mellom klubb og bedrift, blir det ingen utvidelse, sier Eggum.

Det var argumenter fra egne rekker, fra verft som innimellom har store prosjekter og trenger flere timer å spille på for å få skiftplanene til å gå opp, som gjorde at Fellesforbundet gikk med på ordningen, forteller han.

– Nå tar vi en prøveperiode og så evaluerer vi det. Dette er dessuten ikke en ordning som automatisk løper videre. Dersom ikke partene blir enige om å videreføre den, faller ordningen bort i 2018.

Flere må jobbe uten overtidsbetaling

• Følg oss på Facebook og Twitter

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse