JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uvanlig fredlig lønnsoppgjør

Årets lønnsoppgjør ligger an til å bli det roligste på flere tiår.

einar.fjellvik@lomedia.no

Da forhandlingene startet blinket varsellampene iltert. Utfordringene sto i kø for forhandlerne. Først og fremst skulle den vanskelige AFP-saken løses. Dernest skulle alle sikres en rimelig bit de gode økonomiske tidene, og de fleste hadde i tillegg større eller mindre etterslep som skulle tas igjen.

Etter at LO, NHO og regjeringen fikk hull på AFP-byllen, har imidlertid årets forhandlingssesong forløpt roligere enn på svært lenge. Hittil i år er det bare i 33 lønnsoppgjør partene har måttet be om hjelp fra riksmeklingsmann Svein Longva og hans hjelpere for å komme til enighet. Sju av meklingene har så langt endt i konflikt.

Ved det forrige hovedoppgjøret, i 2006, måtte riksmeklingsmannen i sving 117 ganger. 14 meklinger endte den gangen i konflikt.

Roligste siden 1978

Beregninger FriFagbevegelse.no har gjort på grunnlag av opplysninger fra Riksmeklingsmannen konkluderer med at omkring 70 000 arbeidsdager har gått tapt på grunn av streiker hittil i år. En mer beskjeden streikeaktivitet i forbindelse med et hovedtariffoppgjør må vi tilbake til 1978 for å finne. Da gikk 62 888 arbeidsdager tapt i arbeidskonflikter i følge Statistisk sentralbyrås oversikter.

Oversikt over årets tariffkonflikter finner du her.

Hittil i dette århundret har antall tapte arbeidsdager på grunn av konflikter ligget stabilt mellom 140 000 og 150 000 de årene det har vært hovedoppgjør. Unntaket var år 2000 da meklingsforslaget mellom LO og NHO ble nedstemt i uravstemningen og LO tok ut 93 000 medlemmer i streik. Det året gikk til sammen nesten en halv million arbeidsdager tapt i streik.

Ikke helt slutt ennå

Tariffåret 2008 er ikke helt over ennå. I meieriene er over tusen medlemmer av Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet ute i en streik både forbundet og motparten spår kan bli langvarig.

Neste uke må dessuten riksmeklingsmannen i aksjon for å mekle i lønnsoppgjøret for de ansatte på flyteriggene i Nordsjøen. Her er det varslet streik for omkring 650 ansatte på fire rigger dersom meklingen ikke fører fram.

Annonse
Annonse