JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Få stemte i Avinor

Bare halvparten av LOs medlemmer i Avinor valgte å stemme over det oppnådde resultatet i årets tariffoppgjør. Dette til tross for at de streiket i fem dager før partene kom til enighet.

anette@lo-media.no

Tariffoppgjøret i Avinor ble i år turbulent. 16. mai la 220 flyplass-ansatte, hvorav ni medlemmer i EL & IT, ned arbeidet i en proteststreik som skulle vare i fem dager. 13 flyplasser ble rammet, og tonen mellom partene er iskald inntil de natt til 21. mai ble enige. Tungen på vektskålen for forhandlingsutvalget var at det nå skal settes ned et utvalg som skal jobbe for en mer rettferdig lønnspolitikk. – Det er viktig at dette partssammensatte utvalg hevet over bedriftsnivå. Skulle vi kun ha forholdt oss til Avinor, ville vi vært mer skeptiske. Vi har ikke å god erfaring med inngåtte avtaler der i gården, sier Mette Lise Rusten, EL & IT Forbundets representant i forhandlingsutvalget.

Lite engasjement

Streiken fikk stor oppmerksomhet, og streikeviljen var stor blant dem som sto midt oppe i det hele. Likevel tok ikke mer enn 595 av de 1092 stemmeberettigede LO-medlemmene i Avinor seg bryet med å stemme over resultatet. Det vil si at bare 54,6 prosent av de stemmeberettigede benyttet seg av stemmeretten sin. I EL & IT er tallene enda mer forstemmende. Der har kun 13 av de 54 medlemmene gått til stemmeurnene. – Det er vanskelig å si hvorfor så få ha stemt, og jeg kan ikke si noe på vegne av de andre medlemmene, men i EL & IT må vi nok påta oss noe av ansvaret for den lave deltagelsen. Det har vært noen misforståelser mellom oss og LO Stat som har gjort at informasjonen kanskje ikke har vært god nok. Det må vi ta lærdom av, sier forbundssekretær Torbjørn Sundal i EL & IT. Han mener ikke den lave deltagelsen er et signal på at medlemmene er misfornøyde med resultatet. – Nei, jeg tror som sagt heller det handler om gjennomføringen av urastemningen, sier han.

Ble ja

Den lave stemmedeltagelsen til tross, resultatet i Avinor ble godkjent. 506 medlemmer sa ja, og 84 sa nei. Av de som stemte, er det derfor overveldende ja-flertall. I EL & IT har samtlige av de som stemte gått for et ja. Men for å få resultatet godkjent, måtte det gå veien om LO Stat. LOs vedtekter sier nemlig at et resultat bare er godkjent dersom et flertall av de stemmeberettigete har stemt ja. Hvis færre enn halvparten av de stemmeberettigete har stemt ja, må minst to tredeler av de stemmeberettigete ha deltatt i uravstemningen for at resultatet skal være bindende. Ingen av disse kravene er oppfylt i Avinors tilfelle. Da sier vedtektene at uravstemningen bare rådgivende, og at LOs sekretariat, eller LO Stat i Avinors tilfelle, må vedta om tarifforslaget skal godkjennes eller ikke. Det har LO Stats styre gjort.

Annonse
Annonse