JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Fortsatt statlig eierskap i Telenor

EL & IT Forbundet vil ikke ha noe av at staten selger seg ut av Telenor for å kunne kjøpe TeliaSonera.

anette@lo-media.no

Telenors svenske konkurrent TeliaSonera er i spill etter at France Telecom la inn et bud på selskapet. Styret i TeliaSonera har så langt avvist franskmennene med beskjed om at budet er for lavt. Flere selskaper, blant andre Telenor, har blitt nevnt som mulige interessenter til å kjøpe den svenske telekomgiganten. Men Telenors handlingsrom begrenses av at den norske staten eier 54 prosent av selskapet. I følge Aftenposten har imidlertid Telenor ryggdekning fra regjeringen for å jobbe videre med en plan for å kjøpe opp TeliaSonera. Det skaper reaksjoner i EL & IT Forbundet. - Statlig majoritetseierskap er viktig for å sikre at selskapet holder et visst nasjonalt fokus, og for å sikre en viss jobbtrygghet for ansatte i Norge. Også for selskapets framtid er det viktig å ha en tålmodig og industrielt rettet majoritetseier, slik staten har vært blant annet i Telenor ASA, skriver forbundet i en uttalelse om saken. Uttalelsen ble vedtatt av forbundsstyret i går.

Redusert eierandel?

Aftenposten skriver også at den mest sannsynlige måten å reise et bud på er at staten reduserer sin eierandel fra 54 prosent til 34 prosent. Regjeringen har i statsbudsjettet for 2008 åpnet for å kunne selge seg ned i Telenor dersom spesielle vilkår er tilstede. Spørsmålet er om et eventuelt oppkjøp av TeliaSonera er et slikt spesielt vilkår. - Erfaringene fra fusjonsforsøket mellom Telenor og daværende Telia burde mane regjeringa til forsiktighet. Fusjonen havarerte blant annet som følge motstridende nasjonale ambisjoner og som følge av at selskapskulturene viste seg å være svært forskjellige, mener EL & IT.

Må ha majoritet

Også de ansatte i Telenor er opptatt av at staten opprettholder sin majoritet i selskapet. - Vi er ikke mot et oppkjøp, men mot en utvanning av aksjemajoriteten. Telenor er et statlig selskap, og det må det fortsette å være. Et langsiktig eierskap har gjort selskapet til det det er i dag, mener konserntillitsvalgt Per Gunnar Salomonsen i Telenor. Han mener det statlige eierskapet har gitt selskapet store internasjonale muligheter. Samtidig mener han det sammen med eierskapet medfølger krav til hvordan driften skal være. - Saken fra Bangladesh viser jo det. Jeg tviler på om saken hadde fått like stor oppmerksomhet i mediene om Telenor var eiet av et amerikansk pensjonsselskap. Og det er heller tvilsomt om ledelsen hadde vært like ydmyk i forhold til det som ble avdekket om det ikke var for at staten er eier, mener Salomonsen.

Vil gi bud?

Flere aviser skriver i dag at det ikke er særlig sannsynlig at Telenor vil by på TeliaSonera. Telenor selv har ikke villet kommentere saken. - Vi som tillitsvalgte har ikke vært innkalt til noen møter i saken, så foreløpig er dette mediepekulasjoner, sier Per Gunnar Salomonsen. Skulle det likevel være mer enn spekulasjoner i saken, sier EL & IT Forbundet at de forventer at de ansattes organisasjoner får en sentral plass i en eventuell fusjons-/oppkjøpsprosess. - Vi forventer også at Regjeringen forholder seg til løftene som er gitt i Soria-Moria-erklæringen om å opprettholde statens eierskap. Et eventuelt oppkjøp av TeliaSonera må i all hovedsak finansieres av Regjeringa, slik at den norske staten opprettholder sitt majoritetseierskap i selskapet, uttaler forbundsstyret.

Annonse
Annonse