JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Statkraft må bli heleid

Regjeringa må tilbakeføre hele Statkraft til statsforetak slik at selskapet ikke kan deles opp eller privatiseres, sier landsstyret i EL & IT i en uttalelse.

anette@lo-media.no

Hjemfall var en naturlig sak på programmet under EL & IT Forbundets landsstyremøte. For forbundet har det vært en sentral målsetting å sikre nasjonal, offentlig kontroll over vannkraften. Det ble derfor godt mottatt i forbundet at regjeringen har foreslått at vannkraftressurser skal tilhøre allmennheten og forvaltes til felles beste, og at dette skal sikres ved en eierstruktur basert på prinsippet om offentlig eierskap. Men regjeringen åpner for en tredjedels privat eierskap. Det ønsker ikke EL & IT. - Utøvelse av offentlig eierskap i henhold til formålsparagrafen skjer best skjer når det offentlige eier 100 prosent av vannfall og kraftverk, sier landsstyret i en uttalelse. Derfor mener forbundet også at Statkraftmå fortsette som et heleid statlig selskap, og at regjeringen må tilbakeføre hele selskapet til statsforetak. - Det styrker mulighetene for politisk styring, mener forbundet.

Må hjemfalle

EL & IT mener også at de andre offentlige eiere må videreføre sitt eierskap, og unngå at det kommer private inn på eiersiden. - Regjeringen bør trekke forslaget om at private kan eie inntil en tredjedel. Hvis dette likevel blir vedtatt, må noen klare forutsetninger innfris. Private kraftselskaper skal tilfalle staten etter hvert som de hjemfaller. Hjemfall til staten, uten noen form for kompensasjon, har ligget i konsesjonsbestemmelsene da anleggene ble bygget. Regjeringas sjenerøse tilbud om å kjøpe tilbake disse anleggene før hjemfall, til markedspris, gjør protestene fra det halvstatlige Hydro utidige, mener forbundet. EL & IT ber derfor Stortinget og Regjeringen om å legge vekk planene om å åpne for utleie av vannfall og tilhørende kraftverk, og viser til den etter hvert så mye omtalte Terra-saken. - Vi frykter også for at en åpning av utleie vil kunne gi store internasjonale energiaktører kontroll over både kjøringen av norsk vannkraft og større andeler av inntektene fra vannkrafta, sier de i uttalelsen.

Ikke outsourcing

Forbundet peker spesielt på at regjeringen ved sitt forslag til utleie, åpner for at både utleier, innleier eller et innleid operatørselskap kan stå for driften av utleide kraftstasjoner. - Dette er i realiteten en full åpning for outsourcing av dagens ansatte i kraftforsyningen, og ville bety et brudd med det Stortinget tidligere var vedtatt, mener EL & IT.

Annonse

Flere saker

Annonse