JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Internasjonal konsernavtale i Telenor

Fagforeningene i Telenor i Norge har sammen med den internasjonale telearbeider unionen (Uni) startet arbeidet med å lage en internasjonal konsernavtale i Telenor-konsernet.

torgny@lo-media.no

Arbeidet med avtalen startet for et år siden og 28. april sendte Uni Telecom Global Union et brev til konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor-konsernet. 23. juni møttes representanter fra EL & IT Forbundet, Negotia og Nito Neil Anderson fra Uni for å planlegge det videre arbeidet. Baksaas har ennå ikke svart på brevet, men Anderson traff personalsjefen i Telenor, Bjørn Magnus Kopperud, i dag.

De tre fagforbundene, som er medlemmer i Uni, dekker de fleste organiserte i Telenor i Norge. Bare Tekna som organiserer sivilingeniører var ikke med. De har valg tå stå utenfor det internasjonale arbeidet.

– Hva er poenget med en global avtale som den dere vil at Telenor skal gå inn på?

– Telenor ønsker å være en global aktør, da er det viktig at de ansatte blir tilbudt anstendige vilkår.

– Mener du også lønn? Vil en slik konsernavtale regulere også lønnsnivået?

– Nei, det er snakk om faglige rettigheter, at de blir tilbudt vilkår som er normale i Norge, for eksempel retten til å fagorganisere seg, streikerett, at fagforeningene har forhandlingsrett, at det ikke forekommer barnearbeid og folk som jobber på slavevilkår, sier Anderson.

Uni har rundt 30 slike avtaler internasjonalt, fem i telebransjen. Først ute var det spanske teleselskapet Telefonica. De tegnet en slik avtale for fem år siden.

– Den første avtalen gjaldt i fem år, og de har vært så godt fornøyd med den så når avtalen skulle fornyes nå, skjedde det uten videre og denne gangen var avtalen på ubegrenset tid, sier Anderson. De andre selskapene som har tegnet slike globale konsernavtaler er Farncetelecom, Portugal telecom som har mye virksomhet i Afrika og det greske teleselskapet, OTE.

– Hva med svenskene i Telia Sonera?

– Vi har forhandlet med dem i to år og er snart klar for å undertegne en avtale, forklarer Anderson.

– Gjennom en slik avtale blir det mulig for de fagorganiserte i Telenor å skape et internasjonalt nettverk, sier Anderson.

– Telenor har vært i hardt vær angående arbeidsvilkårene for underleverandører i Bangladesh. Er det noen forbindelse med initiativet til en internasjonal konsernavtale og avsløringene i den danske kommentaren?

– Nei, dette initiativet kom for over et år siden og uten at vi kjente noe til situasjonen med Grameen phones, forklarer Anderson. Han er leder for telekomavdelingen i Uni.

Tove Johansen, forbundssekretær i EL & IT Forbundet, oppsummerer det første møtet som svært positivt.

– Dette var det første møtet og ikke alle har vært med på å diskutere disse spørsmålene før, sier Johansen.

Men det kommer til å bli en omfattende avtale og det er mye arbeid før avtalen er klar. Dette er den første internasjonale konsernavtalen som EL & IT Forbundet har arbeidet med.

Annonse
Annonse