JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uendret sykefravær

Sykefraværet holdt seg uendret fra 1 kvartal i fjor til samme kvartal i år, og det er fortsatt langt fram til IA-avtalens mål er nådd.

einar.fjellvik@lomedia.no

Det totale sykefraværet var på 7,4 % i første kvartal i år, melder Statistisk sentralbyrå. Når en korrigerer for at påsken falt på ulike kvartaler i år og i fjor, betyr det at fraværet var uendret.

Da avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) ble fornyet høsten 2005 het det at målet var å redusere sykefraværet med 20 %, sammenliknet med 2. kvartal 2001. Det vil i praksis si at man må få fraværet ned til 5,6 % innen utgangen av neste år. De to siste årene har fraværet ligget stabilt mellom 6,5 og 7,5 prosent.

Et sammendrag av IA-avtalens målsettinger og historikk kan du lese her.

Minst syke i Rogaland

Splitter man opp tallene, viser det seg at bygge- og anleggsvirksomheten hadde størst økning i sykefraværet i 2007. fordelt på fylker gikk fraværet mest opp i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, mens Oppland og Oslo hadde størst nedgang. Lavest er fraværet i Rogaland (6 %) og høyest er det i Finnmark (9,9 %).

Mindre korttidsfravær

Ifølge Statistisk sentralbyrå utgjør det kortvarige, egenmeldte fraværet en stadig mindre andel av totalfraværet. I første kvartal i år utgjorde det egenmeldte fraværet 16,4 % av totalen, mot 17,2 % et år tidligere.

Langvarig fravær blir det derimot stadig mer av. I første kvartal i år skyldtes 59 % av fraværet sykemeldinger som varte i mer enn en måned.

Annonse
Annonse