JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber regjeringen komme på banen

– Vi har alvorlige problemer med sosial dumping her i landet. Nå står vi igjen uten noen verktøy for å hindre det, sier Jan Olav Andersen i EL & IT.

anette@lo-media.no

I går kveld vedtok tariffnemnda å utsette behandlingen av Fellesforbundets og EL & IT Forbundets begjæringer om allmenngjøring av tariffavtalene for skips- og verftsindustrien og elektrofagene i hele landet. Utsettelsen går inn i rekken av utsettelser som begge de to sakene har fått nå i over et år. Det dramatiske denne gangen er imidlertid begrunnelsen nemnda kommer med. Den vil ha en nærmere juridisk vurdering av de EØS-rettslige sidene ved allmenngjøringsloven og forskriftene knyttet til den. – Veldig dramatisk. I praksis betyr dette av loven er satt ut av spill. Vi har gjennom denne prosessen bevist gang på gang at det foregår sosial dumping. Men nå står vi igjen uten noe verktøy for å sikre minstelønnsnivå for dem som jobber i Norge, sier Jan Olav Andersen, leder av forhandlingsavdelingen i EL & IT.

Riktig avgjørelse?

Han stiller seg undrende til at nemnda på denne måten også spiller seg selv over sidelinjen. Tariffnemnda har et mandat gjennom allmenngjøringsloven. Nå stiller nemnda spørsmål ved om loven holder vann i EØS. – Det er et politisk spørsmål som jeg har vanskelig for å forstå at nemnda skal vurdere. Nå får vi hele debatten om EU og utstasjoneringsdirektivet som går i europeisk fagbevegelse rett i fanget, sier Andersen.

Hvilke virkemidler?

Regjeringen er i gang med å utarbeide en ny handlingsplan mot sosial dumping, og har ved flere anledninger pekt på allmenngjøring som det viktigste virkemiddelet. – Slik situasjonen er nå, har vi mistet dette. Allmenngjøringsloven ble vedtatt i tilknytning til at Norge ble med i EØS. Denne saken viser at de forsikringer som ble gitt den gangen, ikke holder vann. Nå må regjeringen komme på banen, og det haster, mener Jan Olav Andersen. Det gjenstår å se hva juristene til syvende og sist mener om allmenngjøringsloven i forhold til EU-dommene den siste tiden. Men skulle konklusjonen bli at loven må endres, mener Andersen regjeringen må ta hele EØS-medlemskapet opp til vurdering. – Loven var en vesentlig forutsetning for at LO godtok EØS-medlemskap. Nå endrer forutsetningene seg, sier han.

Forbanna på NHO

Forhandlingslederen er også forbanna på NHO som han mener har gjort sitt beste for å motarbeide hele allmenngjøringsloven. – Det er alvorlig at vi har store problemer med sosial dumping, men ingen felles oppfatning av hvordan det kan løses. I stedet saboterer arbeidsgiverne de virkemidlene storting og regjering har stilt til disposisjon. Det er greit å jobbe politisk for å endre en lov, men du kjører ikke 130 kilometer i timen i en 80-sone, bare fordi du mener 80-sonen er for lav, mener Andersen. Han mener NHOs opptreden i tariffnemnda viser at arbeidsgivernes forsikringer om at de ønsker seriøse forhold i norsk arbeidsliv ikke står til troende. – De jobber aktivt for at det skal være allment akseptert at noen skal ha betydelig lavere lønn enn andre. Så må man jo spørre seg om det er i næringens interesse, sier Andersen.

Gir ikke opp

Samtidig lover han at verken EL & IT eller LO kommer til å gi opp kampen mot sosial dumping. – Vi kan ikke sitte og vente. Vårt arbeid med denne saken har allerede avdekket forhold i skipsindustrien som bryter med dagens tariffavtaler. Dette skal vi følge opp nå. Vi kommer til å bruke betydelige ressurser for å få ryddet opp. Samtidig kommer vil til å jobbe politisk for å få en lov som er holdbar og håndterbar. Den arenaen skal i alle fall ikke NHO få ha alene, lover Jan Olav Andersen.

Annonse
Annonse