JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Litt færre uten arbeid

Også arbeidsløshetstallene for juni tyder på at festen nærmer seg slutten for norsk økonomi.

I går satte Norges Bank nok en gang opp renta for å få oss alle til å stramme livreima. I dag kan Nav fortelle at det langvarige fallet i arbeidsløsheten er i ferd med å flate ut. Fra mai til juni gikk det sesongjusterte tallet på helt arbeidsløse ned med 400.

Delt arbeidsmarked

– Vi ser nå et mer delt arbeidsmarked, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

–For yrker innen offentlig sektor går arbeidsledigheten fortsatt kraftig ned, mens det for deler av privat sektor er en klar utflating i arbeidsledigheten. Dette tyder på at konjunkturtoppen nå er nådd, men vi venter likevel ikke noen dramatisk økning i ledigheten de kommende månedene.

Bygg og anlegg rammes først

I første omgang er det i bygge- og anleggssektoren de dårligere tidene har slått inn. Arbeidsløsheten i denne sektoren er nå åtte prosent høyere enn for et år siden. Blant murere, snekkere og tømrere har arbeidsløsheten vokst med opp mot 50 prosent det siste året. Elektrikere har derimot fortsatt gode tider med 17 prosent færre arbeidsløse enn for ett år siden.

I industrien er bildet sammensatt: Samlet er det åtte prosent færre arbeidsløse i industrien nå enn for ett år siden, men blant støpere, sveisere, platearbeidere og prosess- og maskinoperatører økte ledigheten med 2 – 4 prosent. Blant automatikere, elektriske montører og hjelpearbeidere ble det derimot nesten tjue prosent færre arbeidsløse.

Færre ledige jobber

Også tilgangen på ledige jobber er dårligere nå enn for ett år siden. Nedgangen er på 11 prosent, og den er størst innen butikk/salgsarbeid og bygg/anlegg.

Under 40 000

Ved utgangen av juni var det registrert 38 700 helt ledige hos NAV. Dette tilsvarer 1,5 prosent av arbeidsstyrken og er en nedgang på 13 prosent sammenlignet med juni i fjor.

Flere tall og analyser finner du på Nav sin hjemmeside.

Annonse

Flere saker

Annonse