JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må vurdere loven på nytt

– Regjeringen hadde uansett tenkt å gå gjennom allmenngjøringsloven. Gårsdagens avgjørelse i Tariffnemnda gjør dette bare mer aktuelt, sier statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeids-og inkluderingsdepartementet.

anette@lo-media.no

Statssekretæren har ved flere anledninger sagt at allmenngjøringsloven er et av de viktigste tiltakene mot sosial dumping. Fellesforbundet og EL & IT Forbundets forsøk på å få sine tariffavtaler allmenngjort, har vist at den ikke har fungert som den skulle. I begge tilfeller har det gått år og dag uten at nemnda har klart å komme med noen avklaringer.

– Regjeringen er i gang med å utarbeide en handlingsplan 2 mot sosial dumping som vi skal presentere til høsten. I den sammenheng vil vi også se på allmenngjøringsloven. At lovavdelingen skal se på loven i en EØS-rettslig sammenheng endrer ikke dette, sier Støstad til Nettverk.

Han sier regjeringen tar gårsdagens vedtak i tariffnemnda til etterretning. Hvorvidt nemnda var den rette til å stille spørsmål ved dagens allmenngjøringslov, vil han ikke kommentere.

– Det er en uavhengig nemnd, og vi merker oss at de ønsker at lovavdelingen skal se nærmere på dette, sier Støstad.

Viktig for regjeringen

Statssekretæren fremhever at kampen mot sosial dumping er en viktig sak for regjeringen, og berømmer fagbevegelsen for den jobben de har gjort og gjør for å hindre sosial dumping i norsk arbeidsliv.

– Jeg er trygg på at LO vil fortsette dette løpende arbeidet. Det er jo heller ikke slik at det er tomt for virkemidler etter det som nå har skjedd. Regjeringen har kommet med mange nye tiltak denne våren, og jeg vil kanskje spesielt nevne registreringsordningen for vikarbyråene, sier Støstad.

Loven vil bestå

Den siste tiden har det vært flere dramatiske EU-dommer som svekker europeisk fagbevegelse. Her hjemme har man imidlertid hevdet at de ikke vil få noen betydning for norsk lovgivning. Tariffnemnda sådde tvil om dette i går, men Jan-Erik Støstad mener fremdeles at allmenngjøringsloven ikke er i strid med EØS.

– Loven har eksistert siden 1994, og vi kan ikke se at dommene fra EU endrer noe. Samtidig følger vi jo med og ser hva som skjer i andre land på dette området, sier han.

Jan Olav Andersen i EL & IT Forbundet sa tidligere i dag at om allmenngjøringsloven må endres til det verre, så bør det også bli en ny diskusjon om EØS-medlemskap. Den diskusjonen vil ikke Støstad ta nå.

– Nei, det blir for spekulativt. Nå tar vi til etterretning det som har skjedd, og jobber ufortrødent videre med å gjøre allmenngjøringsloven til en lov som skal fungere, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse