JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO med nytt medieselskap

Når fagbladstiftelsene i privat og offentlig sektor i LO slutter seg sammen 1. januar neste år, vil nye LO Media bli landets største fagbladprodusent med 15 utgivelser med et totalopplag på over 600.000.

Styrene i stiftelsene LO Media og Aktuell går inn for sammenslåing av de to stiftelsene fra 1. januar neste år. Den nye stiftelsen vil få navnet LO Media og bli lokalisert i Møllergata 10 i Oslo senest i 2012. Nå arbeides det med søknaden til Stiftelsestilsynet for godkjenning.

Stiftelsens formål skal være å levere redaksjonelt innhold og produsere fagblad for arbeiderbevegelsen, samt å samordne og utføre andre informasjonstiltak for arbeiderbevegelsen.

Klare grenser Dette formålet vil ikke rokke ved grensene mellom de ulike profesjonene journalistikk og informasjonsvirksomhet. Beslutningsdokumentet som begge styrene har sluttet seg til, inneholder en klar forutsetning om at det skal være et klart skille mellom journalistikk og informasjonsfaglig arbeid. Redaktørenes rolle skal ikke endres.

Den nye stiftelsen vil få vel 60 ansatte ut fra nåværende bemanning og produsere 15 fagblad. I tillegg bidrar nåværende LO Media med layout for Transportarbeideren, mens Aktuell bidrar til Befalsbladet. Samlet opplag for bladene i nåværende LO Media ligger på rundt 500 000 eksemplarer, mens Stiftelsen Aktuell kan vise til et samlet opplag på 140 000 eksemplarer. De to stiftelsene hadde en samlet omsetning på drøye 80 millioner kroner i fjor.

LO Media er også utgiver av nettavisen FriFagbevegelse, som er nyhetsportalen for fagbladredaksjonene i LO-familien.

Største produsent

Nye LO Media vil bli landets største fagbladprodusent når det gjelder opplag, men ikke i antall titler. Blant de ti største fagbladene i Norge, finner vi tre i LO familien. Fagbladet til Fagforbundet er nest størst, bare forbigått av Motor. Fagbladet har et opplag på litt over 300 000 eksemplarer. Magasinet for fagorganiserte (Fellesforbundet) ligger på tredjeplass med nær 150 000 eksemplarer, mens LO Aktuelt, LOs hovedorgan, er på 8. plass blant de ti største. Fagbladet står utenfor de to stiftelsene, men har vært invitert til å slutte seg til.

Blir mer robust

– Hvis vi ikke hadde fått til sammenslutning denne gang, hadde planene blitt skrinlagt for godt, fastslår LOs hovedkasserer, Bente Halvorsen. Hun er også styreleder i Stiftelsen Fri Fagbevegelse LO Media.

– Vi lyktes altså med det tredje forsøket med å slå stiftelsene sammen, og det er jeg glad for. Etableringen er i tråd med kongressens vedtak. Eierne hadde ikke nedlagt så mye arbeid uten å ha forstått hvor viktig etableringen av den nye stiftelsen vil være for fagorganisasjonens fremtidige medieengasjement, fortsetter Bente Halvorsen.

– Det er godt å lytte til en hovedkasserer som ikke primært er opptatt av utsiktene til å spare penger.

Økt profesjonalisering – Sammenslutningen finner sted av helt andre årsaker, men fremtidig god bruk av ressursene har vært et av flere element i vår vurdering. Det har vært mer viktig for eierne, altså LO og forbundene, at utgivelsen av våre fagblad henger med i utviklingen, at også våre medier gis mulighet til å øke profesjonaliteten på alle plan for å møte morgendagen, sier Halvorsen.

– Det skjer mye, og det skjer raskt, innenfor både fagbladutgivelse og forbundsstruktur. Med nyetableringen vil vi eksempelvis slippe fremtidig diskusjon om plasseringen av fagbladene ved sammenslutning av forbund i offentlig og privat sektor. Jeg tenker her på arbeidet med Forbund 1, et forsøk som riktignok strandet, men som illustrerer eksemplet. Her var både Handel og Kontor, Transport og Hotell og restaurant i privat sektor og Postkom og YS-forbundet Yrkestrafikkforbundet (YTF) i offentlig inne i prosjektet. Begge stiftelsene produserer fagblad for disse forbundene, sier hun.

– Var det uenighet blant eierne i nåværende stiftelser om redaktørenes rolle i det nye medieselskapet og om at det skal være et klart skille mellom journalistikk og informasjonsfaglig arbeid?

– Styrene i begge stiftelsene opptrådte unisont, og de omtalte forhold var egentlig ikke noe tema, svarer Bente Halvorsen.

Magasinet for fagorganiserte

Aktuell

LO-Aktuelt

HK-Nytt

Tjernestemandsbladet

Nettverk

Aktuell for Norsk Jernbaneforbund

Posthornet

Fontene

Maritim logg

Arbeidsmanden

NNN-arbeideren

Trearbeideren

Transportarbeideren

Aktuell for Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund

Nettportalen FriFagbevegelse

Annonse
Annonse

Magasinet for fagorganiserte

Aktuell

LO-Aktuelt

HK-Nytt

Tjernestemandsbladet

Nettverk

Aktuell for Norsk Jernbaneforbund

Posthornet

Fontene

Maritim logg

Arbeidsmanden

NNN-arbeideren

Trearbeideren

Transportarbeideren

Aktuell for Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund

Nettportalen FriFagbevegelse