JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fafo skal lære opp partikadre i Kina

Fafo og partiskolen til det Kinesiske kommunistpartiet undertegnet mandag en intensjonsavtale. Nå skal kineserne lære om den nordiske modellen og hvordan det norske arbeidslivet er organisert.

torgny.hasaas@lomedia.no

Den sentrale partiskolen er en av Kinas fremste tenketanker og et av de sentrale stedene hvor framtida i kinesisk politikk og samfunnsliv blir utformet. Skolen er det høyeste organet for utdanning av embetsmenn i Kina.

Norske forelesere

Avtalen innebærer at norske forskere og politikere vil bli invitert til skolen for å forelese om hvordan det norske samfunns- og arbeidsliv er organisert.

Avtalen ble fra Fafos side ble undertegnet av Jon Pedersen, som er daglig leder av Fafos institutt for anvendte internasjonale studier. Avtalen ble undertegnet i forbindelse med miljø- og utviklingsminister Erik Solheims besøk til Kina, og statsråden var til stede ved signeringen.

– Det er to hovedgrunner til at dette er viktig for Norge, sier statsråd Solheim.

– For det første er det viktig å få innpass i dette miljøet. Professorene her holder foredrag for partiledelsen. De skriver artikler i blader som leses av de som utformer kinesisk politikk. Det andre er at det er viktig at Kina lærer å kombinere økonomisk vekst med et samfunn hvor flest mulig er inkludert i velferdssamfunnet.

Avtalen ble undertegnet av partiskolens stabsjef Zhang Zhongjhun.

Skatt og velferd interessant

– Gjennom avtalen ønsker vi å lære av den nordiske modellen og da er det spesielt skattesystemet og velferdsordningene som er av interesse. Men vi ønsker ikke bare å se på det som fungerer bra, men også de nye utfordringene som dere står overfor, sa Zhang i en kort kommentar etter undertegnelsen.

– Dette er viktig for Fafo, men vi kommer også til å invitere andre forskningsmiljøer, politiske miljøer og LO inn i dette samarbeidet, sier Jon Pedersen. Han opplever stor interesse fra kinesisk side for hvordan arbeids- og samfunnslivet i Norge er, og de er interessert i å møte aktørene.

– Derfor er LO viktige i dette arbeidet, sier Pedersn.

De siste tre årene har Kina gjennomgått en omfattende privatisering blant annet er helsevesenet blitt privatisert. Mye tyder på at denne utviklingen har gått for langt og at en del prosesser nå blir forsøkt reversert. I disse prosessene spiller partiskolen en sentral rolle og kineserne er interessert i studere hvordan den nordiske modellen er organisert.

Annonse
Annonse