JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

67 år og moden for oppsigelse?

Spørsmålet om særaldersgrense ved fylte 67 år for en landmåler i Statoil er forlikt og anken til lagmannsretten trukket. Dermed ble det ingen dom om lovligheten ved aldersgrense på 67 år.

Da saken var oppe i Stavanger tingrett i 2006, la retten til grunn av Statoils praksis med særaldersgrense på 67 år var i overensstemmelse med rettstilstanden før forbudet mot aldersdiskriminering i EUs rammedirektiv ble bakt inn i norsk rett. Derimot var Statoils praksis var i strid med någjeldende rett, melder Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter. Det ble blant annet lagt vekt på at unntak fra forbudet mot aldersdiskriminering i arbeidsmiljølovens § 13-3 først og fremst må knyttes opp til objektive kriterier, som arbeidets art og måten arbeidet utføres på. Statoil hadde i saken bare anført generelle hensyn for å opprettholde en særaldersgrense, som likebehandling av arbeidstakere.

Verdighet

Statoil anførte også at de ansatte skulle ha mulighet til å avslutte arbeidsforholdet på en verdig måte uten at det ble tas individuell vurdering med eventuell oppsigelse på grunn av uegnethet ved høy alder. Dette fant retten utilstrekkelig. Tingretten i Stavanger viste også til at virksomhetens påståtte behov for å bringe til opphør arbeidsforhold på grunn av effektiv alder kan løses effektivt med helt andre virkemidler, som aktiv seniorpolitikk og tilrettelegging av arbeid. Dommen ble anket til lagmannsretten av Statoil og senere trukket da det ble inngått forlik.

LO vil beholde

LO vil beholde særaldersgrensene for en del yrker, mens arbeidsgiverne mener at de bør fjernes når pensjonsreformen trer i kraft i 2010. Ifølge arbeidsmiljølovens § 15-7 kan et arbeidsforhold bringes til opphør når den ansatte fyller 70 år. Samtidig er det en lang rekke bedrifter som praktiserer en aldersgrense på 67 år, mens det for spesielle stillinger, som innenfor Forsvaret, politiet og brannvesen, er fastsatt enda lavere aldersgrense. Tre uavhengige rapporter om særaldersgrenser i arbeidslivet er utarbeidet og vil danne grunnlaget for Administrasjons- og inkluderingsdepartementets arbeid med å fastsette aldersgrenser. I en felles uttalelse fra LO Kommune og LO Stat påpekes at selv om rapportene fra Fafo, Arbeidsforskningsinstituttet og Statistisk Sentralbyrå tar for seg et begrenset antall yrker, viser resultatene av undersøkelsene at det er behov for særaldersgrenser. Yrker med egne bestemmelser om pensjonsalder har et felles trekk, påpeker de to hovedorganisasjonene i LO, nemlig at de færreste ansatte i disse har muligheter til å velge alternativ karriere i et annet yrke.

Annonse
Annonse