JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiken i hotell- og restaurantbransjen trappes opp:

Nesten 6.000 i streik fra lørdag

Streiken i hotell- og restaurantbransjen blir nesten doblet på lørdag når nesten 2.500 medlemmer i Fellesforbundet trekker på seg de gule vestene.
STREIKEVAKT: Therese Edvardsen sto streikevakt utenfor hotellet mens fanemarkeringen pågikk i Bergen i går.

STREIKEVAKT: Therese Edvardsen sto streikevakt utenfor hotellet mens fanemarkeringen pågikk i Bergen i går.

Harald Sæbø

Etter at nærmere 3.500 medlemmer i 363 hoteller og restauranter i seks fylker gikk ut i streik i helgen, vil 2.447 kolleger i 209 bedrifter i seks nye fylker legge ned arbeidet fra lørdag.

Her forteller streikende hvor lite de egentlig tjener

I tillegg har Fellesforbundet varslet ytterligere opptrapping av streiken med 300 medlemmer i til sammen 151 bedrifter. Men de tas ikke ut før 12. mai ettersom de meldte seg inn i forbundet etter 6. april.

Streiken var et faktum etter at Fellesforbundet og NHO Reiseliv hadde meklet elleve timer på overtid sist lørdag. Fellesforbundet så ingen annen utvei enn å gå til streik blant annet fordi arbeidsgiversiden ikke ville gå med på kravene om lokal forhandlingsrett. Hvor langvarig streiken blir, er foreløpig helt i det blå.

– Foreløpig er det ingen kontakt mellom partene, opplyser Vidar H. Grønli, informasjonsansvarlig i Fellesforbundet, til NTB torsdag kveld.

Et av de klart mest betente temaene i denne konflikten er at streiken også rammer ansatte ved pasienthotellene ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen og Ullevål sykehus i Oslo.

– Streikebryteri er no' svineri

Ved Haukeland har de nå 32 korridorpasienter, mens 50 pasienter innkvarteres på hoteller rundt om i byen, opplyser divisjonsdirektør Askjell Utaaker til Bergens Tidende.

Hotelledelsen kan imidlertid berolige usikre pasienter og pårørende med at de satser på å holde åpent, men med redusert kapasitet også neste uke. Det betyr en kapasitet på 80-100 av 178 rom. Enklere rengjøring, service og matservering er prisen gjestene må betale.

• Følg oss på Facebook og Twitter

– Vi setter pris på at pasientene våre aksepterer dette, samtidig som vi holder åpen den medisinske beredskapen og nærheten til avdelingene som behandler pasientene, sier Askjell Utaaker som tidligere har advart om at liv og helse vil være i fare dersom pasienthotellet må stenge.

Ved Ullevål får NTB opplyst at alle de 131 rommene har vært i drift denne uka, men hotellet har hatt et litt redusert mattilbud. Streiken betegnes likevel som lite dramatisk så langt. Fem ansatte i hotelldelen og like mange innen servering er tatt ut i streiken.

Først fredag ettermiddag blir det klart om konflikten får større innvirkning på driften og tilbudet til pasientene neste uke.

Helsetilsynet om streik på pasienthotellene: – Ikke fare for liv og helse

I Fellesforbundet registrerer man at Helsetilsynet onsdag konstaterte at det på det nåværende tidspunkt ikke er fare for liv og helse.

Forbundet er blitt kritisert av motparten for at de tok ut pasienthotellene i streik, men har vært klare på at søknader om dispensasjon ville fått godkjentstempel på sekundet. NHO har på sin side sagt at de ikke ser noe grunnlag for å sende dispensasjonssøknadene videre.

– I denne saken har Fellesforbundet med viten og vilje valgt å ta ut pasienthotellet, selv om de er klar over at det er pasientene som blir rammet, som den uskyldige tredjeparten. Det synes vi er beklagelig, uttalte Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv og Petter Furulund i NHO Service om streiken ved Haukeland tidligere denne uka.

Dermed overlates vurderingen av fare for liv og helse til myndighetene. Fellesforbundets leder Jørn Eggum sa på en pressekonferanse mandat at det er en kynisk strategi å bruke syke mennesker for å få regjeringen på banen og presse fram en tvungen lønnsnemnd.

– De må selv ta ansvar for at de har gjort et bevisst valg og tatt ut pasienthoteller i streik, med de alvorlige konsekvenser det kan få, fastslår de to NHO-toppene.

Olav Thon har ikke tid til å forhandle lønn med hotellansatte

Annonse
Annonse