JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bladhistorie mellom stive permer

For første gang er LO-fagbladenes mer enn hundreårige historie samlet mellom to permer. I dag lanseres boka.


15.08.2008
09:10
16.12.2013 06:17

einar.fjellvik@lomedia.no

Både i forbindelse med LOs 100 års jubileum i 1999 og da man startet arbeidet med å skrive LOs historie ble det gjort framstøt for å få dekket også fagbladenes historie, men tommelen ble vendt ned begge gangene. Til slutt ble det LOs forening for fagblad og informasjon som greide å samle sponsorer nok til å sette i gang prosjektet som nå foreligger i bokform.

Mangfoldig pressegruppe

I ett år har Odd Harald Røst hatt permisjon fra sin journalistjobb i LO Media for å samle og granske LO-fagbladenes liv og historie. Resultatet viser blant annet hvordan hensikten med bladene har variert både over tid og fra forbund til forbund:

Da Christian Holtermann Knudsen og Kristiania Typografiske Forening i 1876 startet utgivelsen av ”Typografiske meddelelser” het det at formålet «vil aldrig blive at vække en utidig Opinion mod vore Principaler».

Da Kjemisk Forbund i 1926 startet utgivelsen av Fabrikkarbeideren var tonen blitt atskillig mer opprørsk. Nå skulle bladet være talerør for «en bevegelse som står i kamp for sine ideer og prinsipper, en kamp som stykke for stykke må kjempes, inntil arbeiderklassen er fri».

Og da NTL ble stiftet i 1948 var Tjenestemannsbladets oppgave «først og fremst samkjøring av alle de ulike grupper av tjenestemenn og arbeidere som NTL har som medlemmer».

Bindeledd i organisasjonene

– Den røde tråden gjennom alle disse årene og alle disse bladene er behovet for å informere medlemmene, sier forfatteren i en samtale med FriFagbevegelse.no like før lanseringen av boka.

– Dessuten, legger han til.

– Fortsatt er det slik at fagbladet er den eneste kontakten forbundene har med hovedtyngden av sine medlemmer.

Derfor har han heller ingen tro på fagbladenes snarlige død.

– Nei, nei. Ikke i overskuelig framtid – med mindre Posten Norge greier å ta knekken på dem med stadig høyere portotakster da. I Danmark har de nå en situasjon der en rekke mindre organisasjonsblader sliter svært tungt på grunn av høye portoutgifter. Jeg håper vi aldri havner i samme situasjon her hjemme, sier han.

<table bgcolor =#CCCCCC width="210" align="right"> <tr> <td> <a href="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02082/Fabbladboka_s20-26_2082340a.pdf"><img src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02082/Fagbladbok_ill1_2082339a.jpg " border="0" align="center"> </td> </tr> <tr> <td> LAST NED: Klikk på boksiden og last ned hele kapitlet om de tidligste fagbladene i PDF-format. </td> </tr> </table> For ytterligere å begrunne fagbladenes livsberettigelse viser Røst til medievaneundersøkelser blant de LO-organiserte som forteller at bladene leses av stadig flere og at de har høy troverdighet.

– Det er et interessant signal når 12 prosent av Fagforbundets medlemmer sier at de opprettholder sitt medlemskap i forbundet på grunn av Fagbladet.

Henter stoffet andre steder

– I løpet av drøyt 130 år har det selvsagt skjedd noe bortimot en revolusjon både i grafisk utstyr, bruk av bilder og presentasjon av stoffet, men har innholdet endret seg mye siden starten?

– Ja. De første bladene var, som navnene tilsa, meddelelsesblader. De var først og fremst tilbakemeldinger til medlemmene om hva kontingentpengene ble brukt til. I dag er det nesten påfallende hvor lite det skrives om forbundene i fagbladene. Redaksjonene henter i en helt annen grad sitt stoff ute på arbeidsplassene blant medlemmene. Det gir helt annerledes, og mye mer spennende, blader.

Fra talerør til selvstendighet

– I tillegg til å rekapitulere bladenes historie har du også gransket fagbladene dekning av betente interne saker som underslag og dekningen av politiske kontroverser som kampen mot kommunistene i årene etter krigen, EU-stridene på 1970- og 1990-tallet og den ganske ferske Valla-saken. Har fagbladene holdt mål som sannferdige rapportører og kritiske granskere av disse sakene?

– Nei, fagbladene har tradisjonelt vært meddelelsesorganer som har gjenspeilet forbundsledelsenes syn. Et typisk eksempel er NNN-arbeideren. I likhet med Næringsmiddelarbeiderforbundet var bladet et ihuga organ for norsk EU-medlemskap i 1970-åra – og som forbundet snudde bladet og ble en like ihuga motstander på 1990-tallet.

<table bgcolor =#CCCCCC width="210" align="right"> <tr> <td> <a href=" http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02082/Fabbladboka_s41_2082341a.pdf "><img src=" http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02082/Fagbladboka_ill2_2082337a.jpg" border="0" align="center"> </td> </tr> <tr> <td> LAST NED: Klikk på boksiden og les historien om hvordan fagbladene har vært brukt som gapestokk for medlemmene. </td> </tr> </table> Det var først da fagbladene begynte å få egne ansvarlige redaktører og redaksjonene flyttet ut av forbundskontorene at vi fikk en mer selvstendig journalistisk dekning av slike saker. Vi så det første gang i Magasinets dekning av saken der Fellesforbundets tidligere leder, John Stene, ble anklaget og dømt for underslag. Også HK-Nytts dekning av Valla-saken viser en helt annen selvstendighet enn fagbladene utviste i tidligere tider.

Røst mener likevel fagbladene har grunn til en viss selvransakelse i forbindelse med Valla-saken.

– Den gjennomgangen professor Sigurd Allern gjorde av fagbladenes dekning av saken viser nok at vi ble tatt litt på senga. Fagbladredaksjonene kan selvsagt ikke konkurrere med de største og mest ressurssterke avisredaksjonene når slike saker begynner å rulle, men vi var ikke flinke nok – og raske nok – til å finne ut hvilken journalistisk jobb fagbladene kunne gjøre i denne saken.

Hva nå?

– Du har gransket historien fra Holtermann Knudsens håndtrykte meddelelsesblad til dagens flora av trykte magasiner og nettsteder. Ser du noen utviklingstrekk som kan oppsummeres i en spådom om hva slags fagblader vi vil ha om fem, ti eller tjue år?

– Jeg tror bladene vil beholde sin forankring i det kunnskapsrike stoffet om aktuelle faglige temaer som lønn/tariffoppgjør, arbeidsmiljø, pensjon, sosial dumping osv. Det er der bladene har sin største styrke.

Fagforbundets utgivelse av yrkesfaglige blader representerer også en utvikling jeg tror flere forbund vil måtte ta inn over seg; medlemmene er minst like sterkt knyttet til fagene sine som til forbundene.

Ellers ser jeg mange ulike retninger bladene kan utvikle seg i: De kan i større grad bli magasiner for den fagorganiserte og hans eller hennes familie eller de kan få et større innslag av kommentarstoff. Mulighetene er mange, uten at historien gir noen klare føringer om hvilken retning utviklingen vil ta.

Må ikke skusles bort

Etter en kort tenkepause legger landets aller første fagbladhistoriker til:

– Dagens fagblader har høy troverdighet. Det aller viktigste er at den ikke skusles bort. Fagbladene må ikke gå i den fella at de vender tilbake til å bli en slags informasjons- eller propagandaorgan for forbundene. Jeg har sjøl opplevd å ha en slik dobbeltrolle. Det var ingen god løsning.

Samtlige LO-forbund, unntatt Arbeiderbevegelsens presseforbund, utgir egne magasiner.

I tillegg består pressegruppen av magasinene LO-Aktuelt og Aktuell (LO Stat).

Til gruppen hører også nettportalen FriFagbevegelse.no, samt diverse nettaviser knyttet til forbundsbladene.

Første fagblad: Typografiske meddelelser (1876)

Eldste nålevende: Trearbeideren (1897)

Størst: Fagbladet (opplag 300 000)

Minst: NISO-aktuelt (opplag 850)

Samlet opplag: Ca en million.

15.08.2008
09:10
16.12.2013 06:17

Samtlige LO-forbund, unntatt Arbeiderbevegelsens presseforbund, utgir egne magasiner.

I tillegg består pressegruppen av magasinene LO-Aktuelt og Aktuell (LO Stat).

Til gruppen hører også nettportalen FriFagbevegelse.no, samt diverse nettaviser knyttet til forbundsbladene.

Første fagblad: Typografiske meddelelser (1876)

Eldste nålevende: Trearbeideren (1897)

Størst: Fagbladet (opplag 300 000)

Minst: NISO-aktuelt (opplag 850)

Samlet opplag: Ca en million.




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker