JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke opptatt av damer

Lederne ved energiverkene synes det er helt greit at kun åtte prosent av elkraftingeniørene er kvinner. Det mener EBL at bransjen ikke kan være bekjent av.

anette@lo-media.no

Både EL & IT Forbundet og Energibedriftenes Landsforening (EBL) har lenge jobbet med rekruttering til energibransjen, også med å få flere kvinner til å søke seg til yrket. Generelt i bransjen er 18 prosent kvinner, og blant elkraftingeniørene er kvinneandelen så lav som åtte prosent. Nå viser det seg at arbeidsgiverne ved det enkelte energiverk ikke er like opptatt av å få flere kvinner inn på arbeidsplassen. I en undersøkelse gjennomført av EBL svarer 92 prosent av bedriftene i bransjen at de enten er fornøyde eller nøytrale i forhold til kjønnsbalansen i egen bedrift. Og til tross for at 65 % av bedriftene har målsetting om bedret kjønnsbalanse, svarer kun 15 % at de har handlingsplaner for å oppnå dette. – Disse tallene taler for seg selv, og det er all grunn til å dvele litt ved dette, sier administrerende direktør Steinar Bysveen på EBLs egne nettsider.

40 prosent i styrene

Nå har landsforeningen satt ned en egen referansegruppe som skal ta tak i problemene. En av målsetningene er at alle styrer i bransjen skal ha 40 % av begge kjønn innen 2010, i tråd med de reglene som gjelder for aksjeselskaper. I tillegg skal ledelsen i selskapene i bransjen ha minst 30 prosent andel av begge kjønn innen 2012. Med ledelsen menes i denne sammenheng både konsernledergrupper og det enkelte selskaps ledergruppe. Et viktig mål er også at nyrekruttering av sivilingeniører og ingeniører til bransjen bør bestå av samme kjønnssammensetning som utdanningsretningene uteksaminerer. – Bedriftene må legge av seg den gamle leksa om at kvinner ikke søker, og bli flinkere til å rekruttere bredere og på andre måter. Hvis du gjør som du alltid har gjort, får du det du alltid har fått, sier direktør for arbeidsgiverpolitikk i EBL, Ståle Borgersen, til Teknisk Ukeblad.

Pådriver

EBL har satt seg fore å være pådriver for arbeidet med å få flere kvinner inn i bransjen. I følge hjemmesiden vil landsforeningen sette i gang et eget mentorprogram, og gjøre årlige undersøkelser og kartlegging av potensielle styrekandidater. I tillegg deltar flere EBL-bedrifter i NHOs Female Future-program. Men også EBL sliter med kvinnerekrutteringen. Bare 17 prosent av arbeidstokken i avdelingene for produksjon/miljø og nett/marked er kvinner. – Vi har lagt stor vekt på erfaring ved ansettelser. Derfor er det altfor få kvinner i avdelingene, og det er noe også vi må gjøre noe med, sier Steinar Bysveen til Teknisk Ukeblad.

Annonse
Annonse