JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå starter en ny pensjonskamp

Innen 27. februar skal utvalget som skal drøfte tjenestepensjoner og AFP i offentlig sektor legge fram sitt forslag til høring. Roar Flåthen (bildet) representerer LO i ekspertutvalget.

vibeke.liane@lomedia.no

Ekspertutvalget hadde sitt første møte i dag, onsdag 20. august. Det at LO-leder Roar Flåthen representerer LO i utvalget, mens statlig- og kommunal sektor har sine representanter i rådgivningsgruppa viser at saken har høyeste prioritet.

– Dette er trygge og gode ordninger. Derfor er det viktig for hele samfunnet, sier rådgiver Odd Jørgen Sørengen i LO Stat. Han sitter i rådgivningsgruppa for ekspertgruppa.

I forbindelse med tariffoppgjøret i offentlig sektor i vår ble partene enige om å sette ned et partssammensatt utvalg som skal forberede behandlingen av framtidig offentlig tjenestepensjon, og endelig tilpasning av AFP i lønnsoppgjøret i 2009.

– Utvalget skal lage utredning for de ulike alternativene, sier Sørengen.

Angår mange. Spørsmålet om offentlige tjenestepensjoner angår mange mennesker.

LO har 130 000 yrkesaktive medlemmer i staten, mens kommunesektoren organiserer 250 000 medlemmer. I tillegg er det mange tusen som har jobbet i staten og som sitter med såkalte oppsagte rettigheter i forhold til tjenestepensjonsordninger i stat og kommune.

Tjenestepensjonene og AFP-ordningen vil dermed stå sentralt ved det kommende mellomoppgjøret.

– Til tross for at det er et mellomoppgjør vil vi ha streikerett på pensjonsspørsmålet. Det ble slått fast ved årets tariffoppgjør, sier Sørengen.

Bredt mandat. På det innledende møtet ble utvalgets mandat diskutert, og partene ble enige om følgende utgangspunkt for tilpasningen av tjenestepensjonene:

– Offentlig tjenestepensjon skal, sammen med pensjon fra folketrygden og AFP, sikre et samlet pensjonsnivå fra 2010 i samsvar med stortingsforliket av 26. mai 2005.

– Offentlig ansatte skal sikres et godt tidligpensjonssystem fra 62 år, også personer som har hatt lave inntekter.

– Man skal tjene opp mer pensjon hvis man jobber lenger, og den årlige pensjonen skal være høyere desto senere den tas ut.

– Man skal kunne kombinere arbeid og pensjon uten avkortning.

– Hensynet til mobilitet i arbeidsmarkedet må ivaretas.

– Det skal sikres mot at en eventuell rask innfasing gir særlig uheldige utslag.

– Utvalget skal vurdere bredden i yrkesmønstrene i offentlig sektor.

Mange hensyn. Utvalget skal særlig vurdere utformingen av «to-nivå-uttaket» av AFP, innrettingen av et statlig finansiert kompensasjonstillegg i offentlig sektor, samt AFP for personer med særaldersgrense.

– Man må etablere et system som sikrer at ansatte ikke taper AFP-rettigheter hvis de bytter argeidsgiver innen offentlig sektor, eller mellom offentlig og privat sektor. Utvalget skal også utrede organisering, finansiering og administrasjon av AFP i offentlig sektor, sier Sørengen.

Uførepensjon. Uførepensjonsutvalget foreslo at uførepensjonsordningen i folketrygden skal frikobles fra alderspensjonssystemet og bergenes som en prosentandel av tidligere inntekt.

– Ekspertutvalget skal vurdere hvordan uførepensjonsdekningen i de offentlige tjenestepensjonsordningene kan tilpasses en slik uføreytelse i folketrygden. Det innebærer at de også skal vurdere forholdet til arbeidsavklaringspenger.

Ikke økte utgifter. Mandatet fastsetter også at utvalget skal vurdere når de nye reglene skal tre i kraft, hva de skal omfatte og hva slags overgangsordninger man skal ha. I tillegg skal de administrative mulighetene for å innføre nye ordninger på en god måte innenfor tidsfristene foreslå.

– I bunnen av forslagene blir det understreket at kostnadene knyttet til offentlig tjenestepensjon og AFP i offentlig sektor ikke skal økes, sier Sørengen.

Annonse

Flere saker

Annonse