JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppgitt over EU-dommer

– Vi hadde aldri i våre villeste fantasier trodd at blokaden i Vaxholm kunne få slike konsekvenser. Men vi mener fremdeles vi hadde rett som reagerte mot Laval, sier forbundsleder Stig Larsson i det svenske elektrikerforbundet.

anette@lo-media.no

Kampen mot sosial dumping står høyt på agendaen i alle de nordiske landene. Det kom frem da forbundsledere og representanter fra møttes til kongress i Nordisk Elføderasjon. De fire EF-dommene Viking Line, Vaxholm, Rüffert og Luxembourg har alle på ulike vis undergravd fagbevegelsens muligheter til arbeidskamp, og særlig har Vaxholm-saken fra Sverige rystet grunnvollene i nordisk fagbevegelse. – Vi hadde aldri trodd det kunne gå slik, sier Stig Larsson i det svenske elektrikerforbundet. Han har imidlertid aldri vært i tvil om at det var riktig å gå til aksjon mot Laval un Partneri da det latviske selskapet ikke ville gi svensk tarifflønn til sine arbeidstakere. – Vi hegner om det svenske avtalesystemet, og fulgte svensk lov i dette tilfellet. Nå viser det seg jo at svensk lov ikke er i tråd med EU-regelverket, og det er dramatisk. Det er en situasjon som vi bare er nødt til å løse, hvis ikke smuldrer avtaleverket vårt opp, sier Larsson.

Regjeringen vil utrede

Den svenske LO-kongressen vedtok i juni at svenske kollektivavtaler skal gjelde i Sverige. Det betyr at lovverket må endres, men den svenske regjeringen har vært usikker på hvordan den skal håndtere situasjonen. – Det har vært mye prat og lite handling, sier Larsson. I første omgang skal meklingsmannen Claes Strath utrede problemstillingen. Han har frist til årsskiftet. I tillegg er partene i arbeidslivet i gang med forhandlinger om ny hovedavtale. Også den skal være i mål til årsskiftet. – Dette må nødvendigvis bli en del av disse forhandlingene. Vi har sett tilløp til at arbeidsgiversiden bruker EU-dommene mot oss, og det er vi nødt til å stoppe. Vi har ikke annet valg enn å finne løsninger som fungerer. Og får vi ikke arbeidsgiverne med oss, ja så blir det ingen ny hovedavtale, mener Stig Larsson.

Løst i Danmark?

I Danmark er fagbevegelsen litt roligere. Der har et offentlig utvalg, med partene i arbeidslivet representert, vurdert hvordan dansk lov skal tilpasses rettstilstanden i EU. Løsningen består i at implementeringen av det såkalte utstasjoneringsdirektivet endres ved en ny lov. Deretter skal man regne ut hva en dansk overenskomst koster, når man medregner lønn, pensjon og alle andre goder. Dette blir så klare lønnskrav som fagbevegelsen kan iverksette faglige aksjoner for. – Vi mener dette løser problemene i Vaxholm, og det samme sier juristene i Justisdepartementet. Men helt sikre kan vi ikke være, for dette har jo ikke vært prøvd i EU, sier forbundsleder Jørgen Juul Rasmussen i dansk elforbund. Han mener imidlertid at det er fordel av partene i arbeidslivet har spilt på lag i denne saken, og at også den danske regjeringen har vært interessert i en løsning. – Regjeringen ønsker ingen debatt om EU, og har derfor vært samarbeidsvillige, sier Juul Rasmussen.

Ikke helt rolig

Statssekretær Jan Erik Støstad i Arbeids- og inkluderingsdepartementet holdt innledningen om sosial dumping under NEF-kongressen. Der understreket han at kampen mot sosial dumping ikke kan føres av myndighetene alene, og takket også fagbevegelsen for godt samarbeid. Regjeringen vil presentere handlingsplan 2 mot sosial dumping senere i år, og til tross for problemene med allmenngjøring, mener han fremdeles at dette er et godt verktøy for å hindre sosial dumping. –Vi er ikke like rolig som statssekretæren på dette. Vår motpart har gjort alt for å motarbeide oss i allmenngjøringsspørsmålet. Kampen mot sosial dumping er viktig, og vi er nødt til å finne gode løsninger på dette, sier forbundsleder Hans Felix i EL & IT Forbundet.

Annonse
Annonse