JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp vil kunne redusere lønna

Frp vil ha lokale avtaler mellom arbeidstakere og arbeidsgivere. Slik vil de kunne redusere lønna i nedgangstider. De advarer mot sentrale arbeidsavtaler og vil forandre arbeidsmiljøloven. Hvordan sier de ingenting om.

stig.christensen@lomedia.no

I Frps 53 siders utkast til handlingsprogram er kapittelet om inntektspolitikk og lønnsdannelse er på 16 linjer pluss noen kulepunkter. I Frp-utkastet heter det at arbeids-, lønns- og ansettelsesavtaler fungerer best dersom de inngås i den enkelte bedrift. Partiet mener et slikt system er tilpasset opp- og nedgangstider, og åpner på denne måten for midlertidige endringer av lønns- og arbeidsbetingelser.

Vil ikke fjerne

Per Sandberg som er nestleder i partiet, leder av programkomiteen og leder av faglig utvalg i Frp, hadde ikke anledning til å la seg intervjue av LO-Aktuelt og FriFagbevegelse i går eller i dag, men sa til P4 i går at partiet ikke vil fjerne sentrale tariffoppgjør eller sentrale forhandlinger. Det Frp ønsker er å legge større vekt på bedriftsvise forhandlinger. Han kritiserte videre at de sentrale forhandlingene i det siste har ført til større forskjeller mellom lønnstakerne.

Høring

Frp-nestlederen viste til at partiet nå er midt inne i en høringsrunde. Han hadde 600 – 700 sider som han skulle lese igjennom og understreket at formann Siv Jensen ønsket et møte med LOs ledelse om saken.

I utkastet til handlingsprogram heter det at Frp vil ha «bedre risikofordeling mellom arbeid og kapital». Bakgrunnen er at man ønsker å redde bedrifter i dårlige tider, da med å spare lønnskostnader.

Monopollignende

På sine få linjer om inntektspolitikken presiserer Frp at de går like mye inn for retten til å være uorganisert som retten til å være organisert. De mener at et fritt arbeidsmarked ikke fungerer godt så lenge «monopollignende organisasjoner inngår avtaler sentralt for arbeidstakere og arbeidsgivere».

Formuleringene om streik er som før, etter det LO-Aktuelt kan observere. De vil bevare streikeretten, samtidig som de vil innskrenke den for «spesielle grupper med monopollignende situasjon og en uforholdsmessig maktposisjon».

For et sterkt LO

Selv om Frp alltid har advart mot «spesielle grupper med monopollignende situasjon» (les LO), er det tillitsvalgte som ønsker et sterkt LO. Formann i Åmot Frp, Frank A. Buen, står fram i Østlendingen og ønsker nettopp det.

– Flere bør melde seg inn i LO. Arbeidslivet trenger en sterk fagbevegelse, slår han fast. Buen mener LO har vært viktig for samfunnsutviklingen og for at vi har så mange goder i Norge. Han vil ha en sterk og uavhengig fagbevegelse.

Ikke lenger flaut

Buen sier det videre slik til Østlendingen:

– Er du uenig i at LO er for Ap-styrt, nytter det ikke å sitte på gjerdet. Det er mye bedre å bli med i LO og påvirke innenfra. Nå er det ikke lenger flaut å være aktiv Frp-er og LO-medlem, sier Frank A. Buen.

Annonse
Annonse