JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venter på ny bibel

Forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk (FKE) er under revidering. I disse dager er en ny versjon på vei til høring.

anette@lo-media.no

Forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk (FKE) stammer fra 1993, og er på mange måter bibelen for elektrobransjen. Nå skal den komme i ny drakt. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) hadde klart et utkast allerede i februar i år, men det er Justisdepartementet som skal sende forskriften på høring. Det har ennå ikke skjedd. – Høringen har blitt utsatt en rekke ganger. Det kan være en fordel fordi vi får flere anledninger til å komme med innspill til selve høringsdokumentet. Samtidig begynner det å haste litt. Vi vil gjerne at den nye forskriften skal iverksettes før sommeren neste år, sier Tove Johansen, leder av utviklingsavdelingen i EL & IT.

Viktig sak

FKE er en viktig sak for forbundet, og er et gjennomgangstema i både lands- og forbundsstyre. EL & IT jobber for at den nye forskriften skal stramme opp kontraktørvirksomheten i bransjen. Dagens FKE sier klart at fagarbeidere skal være ansatt i den virksomheten som har ansvaret for at arbeidet utføres, men DSB har åpnet for at ansettelseslignende forhold kan aksepteres. Dermed har det blitt vanlig med innleie fra bemanningsbyråer og enkeltmannsforetak. Det vil EL & IT ha en slutt på, både av rent sikkerhetsmessige grunner, men også fordi man har sett stadig flere tilfeller av sosial dumping i elektrobransjen.

Hva er godkjent kompetanse?

Et annet sentralt punkt er hva som skal være godkjent kompetanse for utenlandske arbeidere. I 2005 ble et eget EU-direktiv implementert inn i nåværende FKE. Denne implementeringen har etter EL & ITs synspunkt vært altfor liberal, men videreføres i høringsutkastet fra DSB. Her foreslås det at utenlandske arbeidere kun trenger seks års erfaring fra bransjen, mens norske fagarbeidere må ha fagbrev. EL & ITs standpunkt er derfor at gjennomføringen i den nye forskriften må gjøres så streng som mulig, slik at norske arbeidere ikke blir diskriminert i forhold til arbeidere fra andre land. I tillegg ønsker forbundet en avklaring rundt hvilken dokumentasjon som skal foreligge til det nye fagbrevet etter innføringen av Kunnskapsløftet. I de ulike utdannelsene ligger det nå en stor grad av prosjektfordypning, og forbundet mener fagbrevet bør kunne si noe om hva som har ligget i de ulike prosjektene.

Maner til kamp

Justisdepartementet har ikke gitt noen signaler om hvordan de ser for seg den nye forskriften skal se ut. Derfor er det uvisst hvor mange av EL & ITs motforestillinger som tas til følge når dokumentet til slutt sendes på høring. Men forbundet er klart til å ta kampen, og har allerede nå gjort klart for en egen konferanse om FKE i oktober. – Vi er helt nødt til å mobilisere bredt for denne saken, sier Tove Johansen.

Annonse
Annonse