JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ulovlig overtidsarbeid

Hos NSI i Haugesund jobber arbeiderne overtid, men overtidsbetaling får de ikke.

NSI er en bedrift som tilbyr blant annet ingeniørarbeid og fabrikasjon innen marine og offshore, bygg og anlegg. Arbeiderne jobber i rotasjon, eksempelvis 14 – 21, der de er 14 dager på jobb, etterfulgt av 21 dager fri. Alternative rotasjonsordninger er 12-9, 12-16 eller 4-3. Mange som går i slike rotasjoner, jobber også i sine friperioder fordi bedriften har behov for ekstra arbeidskraft. De tar altså fra sin fritid, men får ikke overtidsbetaling. – Bedriften ser på ekstrajobbingen som frivillig, og nekter å betale utover normal timelønn. Men man skal ha overtid for slik jobbing. I alle fall skal vi ha god informasjon om at det ikke vil bli betalt ekstra, noe som ikke ble gjort i begynnelsen. Da tok folk på seg ekstravakter i den tro at det var overtid, og så først at de var blitt lurt når lønnslippen kom, sier Østvold

Utbredt

Dessverre er ikke eksemplet fra NSI enestående. Ifølge John Helge Kallevik fra EL & IT i Rogaland, er dette et utbredt problem i offshore- og entreprenørbransjen. – Det er råttenskap som må bort, raser Kallevik, som er mildt sagt sjokkert over måten arbeiderne ved NSI blir behandlet på.Dette strider mot tariffavtalen, og også mot loven. I overenskomsten heter det at alt arbeid utover vanlig arbeidstid er overtid. Dette er per definisjon overtid. Jobbing i fritiden skal kompenseres og lønnes deretter – med overtidsbetaling, sier Kallevik bestemt. Han påpeker at alle arbeidsgivere ifølge overenskomsten er pålagt å lage detaljerte arbeidsplaner slik at man lett kan se når man skal jobbe og når man skal ha fri. – Det blir altfor enkelt å si at dette er frivillig og at man dermed ikke skal få overtidsbetalt. Det er ikke noe som heter frivillig overtid, ingen vil vel jobbe på fritiden. Noen har kanskje behov for ekstra penger og vil jobbe ekstra, men det er ikke det samme som å jobbe frivillig. Jobben skal være mest mulig forutsigbar, og dersom den ikke er det, skal det kompenseres for i form av lønn. Uforutsigbare arbeidstider går hardt utover for eksempel familielivet, sier Kallevik.

Pålagt jobb

Han synes også det er en dårlig løsning at bedriften ringer direkte til arbeiderne når de har fri, selv om dette ikke skjer så ofte lenger. Han tror at det oppstår et press, nærmest pålegg i slike situasjoner. – Arbeideren står alene og det er vanskeligere å si nei, i hvert fall hvis det frister med ekstra penger. Mange er også lojale til sine arbeidsgivere, andre frykter for å ikke få muligheten til å jobbe ekstra senere, sier Kallevik, som anbefaler klubben hos NSI, og andre klubber med samme problem, å ta ut tvistesak mot arbeidsgiveren. Klubbleder Øystein Østvold er enig i at bedriften ikke kan fortsette slik som i dag, og klubben har da også informert medlemmene om deres rettigheter. – EL & IT har hjulpet til med å se på årsoppgjøret, vaktplaner og lønnslipper, og de har også tolket lover og regler. Konklusjonen er klinkende klar: Arbeiderne har ikke fått overtidsbetaling for jobbing utover et årsverk. Nå må vi sette foten ned. Våre medlemmer har begynt å skjønne at dette er urettferdig, og mange sier nei. Men vi har tilfeller der de ansatte selv ber bedriften om arbeid i friperiodene fordi de trenger litt ekstra penger. Men da får de altså ikke overtid. Og så gjelder det også å få ikke-medlemmer til også å takke nei til slik jobbing, sier Østvold som er leder for en klubb med 37 EL & IT-medlemmer.

– Vas

Daglig leder i NSI, Leif Magne Nordbø, stiller seg uforstående til kritikken fra EL & IT. – Dette er bare vas og et problem jeg ikke kjenner meg igjen i. Vi følger tariffavtalen og har alt på det rene. Vi har i samarbeid med de tillitsvalgte og EL & IT satt opp en rotasjonsplan som alle har godtatt. Han innrømmer likevel at det har skjedd at NSI har hatt arbeidere som har jobbet utover normal arbeidstid, uten å få overtidsbetaling. Men det skal visstnok ha vært helt uproblematisk. – I de tilfellene hvor enkelte arbeidere selv har kommet til oss for å få seg noen ekstra turer offshore, har vi satt oss ned og gjort avtaler på forhånd. Da har de ikke fått overtidsbetaling, sier Nordbø.

Munnkurv

Nettverk har forsøkt å komme i kontakt med NSI-medarbeidere for å få deres synspunkt på denne saken, men ingen vi stå fram fordi de ikke vet hvordan ledelsen vil reagere. – At arbeiderne ikke vil stå fram og si at de skal ha overtidsbetaling for overtidsarbeid i frykt for represalier fra ledelsen, vitner om ugler i mosen. Det bare understreker mistanken min ytterligere om at flere føler seg mer eller mindre presset, sier Kallevik.

Annonse
Annonse