JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Urettferdig ordning

Derfor fjerner regjeringen skattefritaket for sluttvederlag.
Finansminister Siv Jensen

Finansminister Siv Jensen

Tri Nguyen Dinh

– Alle sluttvederlag er nå skattepliktig på lik linje. De tidligere reglene om skattefritak var kompliserte og vanskelige å ha oversikt over. Opphevelsen innebar derfor en klar forenkling av regelverket, sier statssekretær i Finansdepartementet, Jørgen Næsje (Frp), til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Rasende LO-topp

Han bekrefter at LO, NHO og Virke må sette sin lit til flertallet på Stortinget for å beholde sluttvederlagsordningen, som var en del av tariffoppgjøret så langt tilbake som i 1966 da liberaleren Ole Myrvoll fra Venstre var finansminister. Siden har ordningen overlevd 14 ulike finansministere inntil Siv Jensen flyttet inn i Akersgata hvor departementet holder til.

Styreleder for ordningen, og nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken, hevdet onsdag at det er et «overgrep både mot partene i arbeidslivet og sliterne som må gi seg i arbeidslivet før de kan gå av med avtalefestet pensjon at skattefritaket er fjernet».

Regjeringen slår nå tilbake:

– Det er ikke urimelig at arbeidstakere som faktisk mottar sluttvederlag, skattlegges for dette. De er jo i en bedre stilling enn oppsagte uten sluttvederlag, hevder Næsje.

Haken, som LO uttrykker det, er imidlertid at dette samtidig fører til avkorting av trygdeytelser og innebærer at ordningen i realiteten legges død.

Tor-Arne Solbakken kaller svaret fra Finansdepartementet historieløst.

Direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, Svein Oppegaard, mener skattefritaket for sluttvederlag må gjeninnføres, og er ikke særlig fornøyd med at regjeringen ensidig har fjernet sitt bidrag til sluttvederlagsordningen.

– Det har vi gitt uttrykk for overfor Finansdepartementet. Her har departementet kun tenkt på å redusere statens utgifter og ikke tatt hensyn til de denne ordningen er ment for. Nemlig folk som kommer i en vanskelig situasjon på grunn av sykdom eller arbeidsledighet. Konsekvensene av endringen er heller ikke godt nok utredet, mener Svein Oppegaard. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse