- Arbeidsdagen kan forkortes
Siden 1980 er produktiviteten for hver sysselsatt i Norge økt med 57 prosent. Det tilsier at arbeidsdagen kan forkortes, hevder forfatterne av en ny bok om 6-timersdagen. LO gleder seg over boka.
nina.sandaas@lomedia.no
For første gang er visjonen om 6-timersdagen samlet mellom to permer. Magnhild Folkvord, journalist i Klassekampen, og Ebba Wergeland, forsker og spesialist i arbeidsmedisin, har sammen skrevet boka «Sekstimarsdagen – den neste store velferdsreforma?»
Økonomisk regnestykke Boka som er utgitt på Gyldendal forlag, tar for seg historikken når det gjelder kampen om arbeidstiden. Her inngår også de økonomiske regnestykkene, argumentene for og mot og en rekke eksempler på forsøk med 6-timersdag fra privat og offentlig sektor, både i Norge og Sverige.
Her er intervjuer med flere personer som går inn for 6-timersdag, blant annet tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla og Gudrun Schyman, tidligere leder i Vänsterpartiet i Sverige. Men i boka kommer også de med motforestillinger mot en slik framtidig arbeidstidsreform til orde, som NHOs Sigrun Vågeng.
Forfatterne refererer til beregningene som kom fra Statistisk sentralbyrå i vår om at det er fullt mulig å redusere arbeidstiden innen 2020 med 20 prosent – tilsvarende 6-timersdag eller 30 timers uke – uten katastrofale følger for økonomien i landet. Riktignok vil bruttonasjonalproduktet bli 5-10 prosent mindre i 2050 enn uten arbeidstidsforkortning. Men gjør det så mye, når det er ventet at BNP blir mer enn doblet til 2050?
Nytt solidaritetsalternativ I en kronikk i LO-Aktuelt nr 14 viser Folkvord og Wergeland til diskusjonen som foregår i visse deler av fagbevegelsen om et nytt solidaritetsalternativ, der velferd skal være viktigere enn lønnsvekst – og med det økende privat forbud. Gode helsetilbud, skoler og barnehager truer ikke klima og miljø i samme grad som et stadig voksende privat forbruk. Erfaringene fra de mannsarbeidsplasser som har prøvd 6-timersdagen, tyder på at mannfolk opplever det som en naturlig sak å bruk mer tid på hjemmet og barna. Fordi mangelen på tid i en travel hverdag gjerne merkes best for de som har daglige omsorgsoppgaver, er det spesielt spennende å se hvordan en arbeidstidsforkortelse påvirker kjønnsroller og fordeling av arbeidsoppgaver i hjem og familie. 6-timersdagen bør bli like mye et mannskrav som et kvinnekrav, mener Folkvord og Wergeland.
LO-kongressen i 2005 vedtok å gå inn for konkrete forsøk med 6-timersdagen. Trengs det flere forsøk, og i hvilke bransjer? Trengs det en innskjerping av rammene for normalarbeidsdagen, slik at en arbeidstidsforkortning ikke blir møtt med krav fra arbeidsgiver om mer «fleksible» arbeidstider? På neste kongress må LO aktivt stake ut kursen videre, konkluderer forfatterne.
Glede fra LO Fra LOs side uttrykkes det glede over at denne boka kommer nå. Det er viktig at debatten om sekstimersdagen føres bredt.
- LO har på dagsorden å arbeide for 6.timersdagen/30 timers uke, med full lønnskompensasjon. På kongressen 2005 sa man også at det skulle arbeides for forsøksprosjekter. Det har vi gjort, er LO-sekretær Trine Lise Sundnes' kommentar til den nye boka.
Hun viser til det mest omfattende forsøket med sekstimersdag, som Tine sentrallager på Heimdal som står for. Det er det eneste forsøket som omfatter alle ansatte, både administrasjon og produksjon. Dette prosjektet er ikke avsluttet ennå, men har så langt blitt evaluert av Fafo. LO har finansiert evalueringen. Evalueringen viser positiv utvikling på alle områder, og er det er derfor besluttet å forlenge forsøket til ut 2009.
Støtte til evaluering - Det andre forsøket som har fått evalueringsstøtte fra LO er Trondheim parkering. Det ble evaluert av Sintef, og viste også positive resultater. Der besluttet styret å ikke videreføre ordningen. Det beklager vi, sier Sundnes.
- Vi er kjent med, og har hatt kontakt med de fleste virksomhetene som har gjennomført forsøk, og har et klart inntrykk av at dette er som de ansatte i hovedsak er fornøyde med, og som ikke har fått de negative resultatene som mange spådde.
- Vi hadde håpet at mange flere bedrifter som gjør forsøk, også hadde fulgt opp med evaluering. Det hadde gitt oss mer konkret kunnskap om de ulike erfaringene. Regjeringa har fulgt opp Soria Moria-erklæringa med ei rekke utredninger og notater fra mange forskningsmiljøer. Det bidrar også til ny kunnskap om spørsmålet, sier Sundnes, og legger til at det er naturlig at kongressen diskuterer hvordan vi bør gå videre med saken. Hva kongressen vil mene om oppfølgingen, er det for tidlig å si noe om ennå.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix
Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden
Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)
Ole Palmstrøm
Lavtlønte blir hengende etter. Dette vil SV gjøre for å snu utviklinga
VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.
Tormod Ytrehus