JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobber i spagaten

Med ett bein i Polen og ett i Norge, skal Ellisiv jobbe på to fronter når hun er på jobb for EL & IT Forbundet. Håpet er at hun kan bli et hardtslående instrument mot sosial dumping.

EL & IT Forbundet har etter hvert fått mange polske medlemmer. Samtidig har forbundet et økende behov for å komme i kontakt med polske elektrikere på norske arbeidsplasser. Men språkbarrierene har vært mange, og det er her Ellisiv Rognlien kommer inn i bildet. Etter over 15 år i Polen kan hun språket, og er også kjent med kulturen. Det håper forbundet skal gjøre dialogen enklere. – Oppgavene hennes blir todelte. For det første skal hun følge opp eksisterende medlemmer. Men ikke minst har vi behov for å verve nye og få bedre oversikt over det som faktisk skjer ute på byggeplassene, sier Jan Olav Andersen, leder av forhandlingsavdelingen i EL & IT.

Gammel telemontør

Og det er ingen novise som nå er engasjert av forbundet. Ellisiv Rognlien er egentlig telemontør, og har 15 års medlemskap i det gamle Tele- og Dataforbundet bak seg. Etter at hun flyttet til Polen i 1992, har hun jobbet med flere norske fagforbund, og har også gode kontakter i polsk fagbevegelse. – Jeg ser at det er en god del medlemmer allerede i registrene her. Det blir spennende å komme i kontakt med dem, og forhåpentligvis kunne hjelpe dem med noen av de problemene de har, sier Rognlien. Målet er også at hun skal hjelpe forbundet sentralt og lokalt både med informasjonsmøter og vervekampanjer. I tillegg skal hun oversette en del materiell til bruk mot polske elektrikere. – Jeg registrerer at det er litt ulike holdninger hos en del arbeidsgivere når det gjelder polske arbeidere. Men fagorganiserte ser at vi har felles interesser på tvers av landegrensene. Derfor er det viktig å få flere polske medlemmer. Hvis fagbevegelsen får gjort jobben sin, vil alles arbeidsvilkår bli bedre. Det er viktig at ingen blir brukt mot andre, sier Rognlien.

Vil organisere seg

Hun tror det er stor vilje blant polakkene til å fagorganisere seg, og at det vises ved at mange allerede har gjort det. – Jeg tror ingen vil ha den rollen at de ødelegger arbeidsmarkedet for andre. Polen har da også en gammel tradisjon for fagorganisering. Men privatiseringen og den økonomiske nedturen på 90-tallet har gjort at mange nok har mistet litt av troen på hva fagbevegelsen kan utrette. I Norge derimot er organisasjonsprosenten høyere og fagbevegelsen sterkere. Når polakkene ser det, vil de gjerne være med, tror Rognlien.

Halv stilling

Ellisiv Rognlien engasjeres i halv stilling frem til 1. mars, og stillingen finansieres av det såkalte 1/8-fondet. Arbeidet hennes skal derfor i all hovedsak være rettet mot elektrikerbransjen. – Det er også i denne bransjen det er flest polakker, sier hun. Når hun nå starter i forbundet, er tanken at hun skal være minimum en uke i måneden i Norge, der arbeidet i stor grad vil være oppsøke virksomhet i hele landet. Resten av tiden vil hun oppholde seg i Polen der hun vil følge opp medlemmer i Polen, og også oversette relevante dokumenter. – Jeg skal serve hele landet, og det er derfor opptil distrikts- og lokalorganisasjon å melde sin interesse for mine tjenester. Og siden dette i første omgang er et engasjement, kan det være lurt å ta kontakt så fort som mulig, sier Rognlien.

Annonse

Flere saker

Annonse