JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Solidaransvar fra 2009

Solidaransvar for lønn skal komme på plass så fort som mulig, sier regjeringen. – Vi tar sikte på å få det til i denne stortingsperioden, muligens til våren, svarte arbeidsminister Dag Terje Andersen på spørsmål fra magasinett.org.

Parallelt med forslaget til statsbudsjett for 2009 ble det i dag lagt fram regjeringens handlingsplan II mot sosial dumping. I den ligger også at regjeringen vil utrede solidaransvar for lønn for allmenngjorte tariffområder (som for eksempel byggebransjen) og at den vil se på ordningene i blant annet Tyskland og Nederland.

Rask start

På pressekonferansen om arbeids- og inkluderingsministerens budsjett i ettermiddag presenterte Dag Terje Andersen oppfølgingsplanen for arbeidet mot sosial dumping. På spørsmål fra fra magasinett.org om når regjeringen hadde tenkt å starte utredningen, svarte statsråden:

– Ganske umiddelbart.

Før stortingsvalget

Han presiserte at regjeringen ville se på hvilke erfaringer andre land har gjort med tilsvarende ordninger, og da særlig Tyskland hvor erfaringene etter ti år sies å være svært positive.

– Hvis erfaringene er gode nok, er det ingen ting i veien for å sette i gang ganske raskt. Vi tar i alle fall sikte på å få loven på plass i løpet av denne stortingsperioden, muligens til våren, svarte Dag Terje Andersen på spørsmål. Det betyr før september 2009.

Allmenngjorte områder

Andersen forklarte at en eventuell lov om solidaransvar bør utformes slik at den kan gjelde for flere allmenngjorte tariffområder, ikke bare byggebransjen. Den burde imidlertid bare gjelde allmenngjorte områder fordi det her ville være lettest å kontrollere om loven blir overholdt, sa han.

I løpet av vårsesjonen har regjeringen tenkt å legge fram lovforslag på arbeidsmiljøområdet hvor blant annet også likestilling av skift- og turnusplan skal være tema.

– Her vil det kunne være naturlig å ta med et forslag om solidaransvar for lønn hvis utredningen tilsier det, sa statsråden.

Partene i arbeidslivet skal delta i utredningsarbeidet om solidaransvar, poengterte Andersen.

Annonse
Annonse