JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En av fire vil dumpe lønnen til utlendinger

En av fire mener det kan være rettferdig å gi utlendinger lavere lønn enn nordmenn.

Et overveldende flertall vil likevel at staten skal jobbe for å hindre at utenlandske arbeidstakere blir utnyttet.

Det viser en fersk undersøkelse Opinion har gjort for LO. Hele ni av ti av de spurte mener det er viktig at staten iverksetter tiltak for å hindre at utenlandske arbeidstakere i Norge blir utnyttet. LO-leder Roar Flåthen understreker at folkets klare mening også er en sterk oppfordring til de rødgrønne om å gjøre enda mer i kampen mot sosial dumping.

– Regjeringen har vist vilje til å bekjempe sosial dumping. Vi er enig i tiltakene i handlingsplan én. Nå kommer plan nummer to, fastslår Flåthen overfor Dagsavisen.

Bred enighet

Folk i alle aldrer og med alle partipreferanser svarer at de ønsker tiltak mot sosial dumping.

I forslaget til statsbudsjett, som ble lagt fram tirsdag, la regjeringen fram nettopp slike tiltak for å bekjempe sosial dumping i arbeidslivet. LO er særlig fornøyd med at Arbeidstilsynet styrkes med ti millioner kroner, slik at kontrollørene kan finne og straffe useriøse arbeidsgivere.

Trangere tider i bygg og anlegg kan dessuten gi fare for mer svart arbeid.

– Også dette kan avdekkes i tilsynets kontroller, sier Flåthen.

LO-sjefen er svært glad for at et overveldende flertall sier klart nei til forskjellsbehandling av utenlandske arbeidstakere som jobber i Norge.

– Det er veldig bra at dette er en folkemening. Det er en bekreftelse på at den politikken LO står for i denne saken, har full støtte, sier han.

Nei til Frp

De 1.000 spurte har også svart på om de vil beholde dagens system med sentrale lønnsoppgjør, eller om de ønsker lokale forhandlinger på den enkelte arbeidsplass, slik Fremskrittspartiet tar til orde for.

Der svarer flertallet, seks av ti, at de ønsker å beholde dagens system.

– Jeg er ikke overrasket. Dette bare bekrefter at det er en stor forståelse ute i folket om hvor viktige sentrale oppgjør er, sier Flåthen.

Forhandlinger på den enkelte arbeidsplass, slik Frp tar til orde for, er det bare tre av ti som vil ha, mens 14 prosent av de spurte ikke er sikre.

Men litt overraskende er det kanskje at halvparten av Fremskrittspartiets egne velgere sier nei til Frps modell for lønnsoppgjør.

– Folk flest ser hvor viktig de sentrale oppgjørene er. Det er der vi kan ta tak i fellesting, det er der fagbevegelsen samlet kan gjøre noe med lavlønnsproblematikken, det er der man kan gjøre nødvendige grep for likelønn, fastslår LO-lederen (ANB)

Annonse
Annonse