JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik skal Jens møte finanskrisen

Statsminister Jens Stoltenberg satser på at lavere rente skal bringe Norge velberget gjennom finanskrisen.

Jens Stoltenberg skisserer i dette intervjuet fire grep som regjeringen vil bruke for å møte finanskrisen. Statsministeren advarer mot å legge inn ytterligere krisetiltak i statsbudsjettet som nå ligger til behandling i Stortinget.

– Her er rekkefølgen viktig. Jeg advarer derfor mot å ødelegge for tiltak som skal bringe renta ned, sier Jens Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Men vi vil løpende følge utviklingen, sier den norske statsministeren.

14 milliarder

Stoltenberg har hatt flere møter med sine nordiske kolleger under Nordisk råds sesjon i Helsingfors denne uka. Finanskrisen på Island har preget politikerne, og det er der naturlig å stille spørsmål ved om den norske regjeringen har tatt situasjonen nok på alvor.

Stoltenberg svarer ved å vise til at regjeringen har samlet seg om følgende fire hovedstolper.

– Det ene er statsbudsjettet, som inneholder en tiltakspakke med 14 milliarder kroner i økt oljepengebruk. Budsjettet byr på massiv økning i investeringer i vei, bane og oppussing av skoler. De vil dempe virkningene der vi først ser tilbakeslaget, i bygg og anlegg, sier Stoltenberg.

Hjelpe bankene

– Det andre hovedvirkemiddelet er tiltakspakken for bankene. Pakken får bankene til å låne ut penger igjen og demper presset på renta. Ekstrapåslaget i rentemarkedet blir mindre, poengterer statsministeren.

Han hevder at regjeringen har lagt fram et statsbudsjett som «gir rom for lavere rente».

– Vi legger opp til at rentene skal ned på to måter. Det første er at vi har gitt rom for at Norges Bank kan sette ned signalrenta. Det andre er at tiltakspakken for bankene reduserer ekstrapåslaget, sier Stoltenberg. Han viser til at rentene har gått ned 1,5 prosentpoeng siden toppnoteringen for en måned siden.

Må virke først

– Når Norges Bank setter ned renta så senkes gulvet i rentefastsettelsen. Rentene i pengemarkedet har vært ekstra høye. Vi legger til rette for at begge deler kan gå ned, forklarer statsministeren.

Men Stoltenberg vil ikke sette inn nye eventuelle krisetiltak for renta faktisk har gått ned.

– Politikken må få tid til å virke. Først da kan vi vurdere nye tiltak, sier Stoltenberg.

Han mener at lavere rente treffer godt.

– Den treffer bredt. Den hjelper både husholdninger som sliter med høye renteutgifter og demper fallet i privat etterspørsel. Og lavere rente hjelper bedriftene.

Neste korsvei?

– Så neste korsvei, hvis det ikke skjer noe spesielt, blir altså revidert nasjonalbudsjett våren 2009?

– Jeg vil ikke spekulere i når neste korsvei kommer. Vi er opptatt av å gjennomføre den planen vi har og legge til rette for lavere rente. Men et er stor usikkerhet og vi vil derfor løpende følge utviklingen, sier Stoltenberg. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse