JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærer om demokrati på Utøya

9. og 10. klasser fra skoler i hele Norge tilbys gratis tre-dagers seminar om demokrati på Utøya i september.
ELEVSTYRT: Elevene styrer seminaret på Utøya, med lærerne som støttespillere. Tilbake på skolen sin skal de senere formidle erfaringer til andre medelever.

ELEVSTYRT: Elevene styrer seminaret på Utøya, med lærerne som støttespillere. Tilbake på skolen sin skal de senere formidle erfaringer til andre medelever.

Werner Anderson

– Vi ønsker å rekruttere skoler fra hele landet for å få en fin spredning. Det eneste skolene forplikter seg til, er at elevene skal formidle noe videre til sine medelever når de kommer tilbake til skolen sin, sier Ingrid Aspelund ved Det Europeiske Wergelandssenteret, som er prosjektleder for opplæringstilbudet «Demokratilæring på Utøya».

Seminarene skal gå av stabelen i løpet av to uker i siste halvdel av september. I tillegg planlegges det et seminar våren 2017.

Tilbudet er organisert av Wergelandssenteret og Raftostiftelsen i samarbeid med Utøya og 22. juli-senteret.

Følelsesladd gjensyn med Utøya

God respons på pilotprosjekt

I april deltok 9. og 10. klasser fra ungdomskolene Lindeberg, Frydenberg og Slåtthaug i et pilotprosjekt på Utøya.

– Da jeg så det prosjektet her, syntes jeg det var veldig bra. Det er en måte å lære elevene å drøfte, snakke og argumentere på en demokratisk måte, sier lærer Fouad i en informasjonsvideo fra pilotprosjektet. Lærerne er med som støttespillere for elevene. Elevene styrer seminaret selv.

– Det er kanskje lettere for ungdom å høre på sin egen aldersgruppe framfor å bli fortalt av voksne, som jo kan framstå som litt irriterende, sier 9. klassingen Sigurd.

– Man blir veldig engasjert og plutselig får man mange tanker og meninger som man får lyst til å uttrykke fordi man vet at det var så mange som mente det samme her. Det er mange følelser som kommer opp, sier 10. klassingen Elise.

– Å snakke om demokrati her på Utøya er ganske spesielt, fordi det var her på Utøya demokratiet skulle ødelegges, sier 9. klassingen Mehrun.

– Vi har fått nesten utelukkende positiv respons fra skolene på pilotprosjektet. Lærerne har sagt at de synes det er kjempebra at elevene får mulighet til å reflektere rundt temaer som demokratisk medborgerskap, diskriminering, hatefulle ytringer og ekstremisme, noe de mener det er et behov for i skolen, sier prosjektleder Ingrid Aspelund til I skolen.

Kompetansemål i læreplaner for fag

«Demokratilæring på Utøya» legger til rette for at elever og lærere kan diskutere og lære om hvordan man som aktive demokratiske medborgere kan bidra til at terroren 22. juli aldri skal skje igjen, ifølge Wergelandssenteret.

Det står i formålsparagrafen i opplærings-loven at opplæringen skal fremme demokrati, og at elevene har rett til medbestemmelse. Dette går også igjen i den generelle delen av læreplanverket og i prinsipper for opplæringen og i de enkelte læreplaner for fag. Demokratisk medborgerskap er ett av tre prioriterte, tverrfaglige temaer foreslått av Kunnskapsdepartementet i stortingsmelding 28. (2015–2016) (Fag – fordypning – forståelse. En fornyelse av Kunnskapsløftet).

Innholdet i «Demokratilæring på Utøya» er forankret i læreplanverket og aktuelt i arbeidet med kompetansemål etter 10. årstrinn i norsk, samfunnsfag og KRLE, ifølge Wergelandssenteret.

Første mann til mølla

– Mange skoler har vist interesse. Vi har ikke bestemt noen påmeldingsfrist, sier Ingrid Aspelund.

Det er dermed «første mann til mølla»-prinsippet som gjelder, i tillegg til at Wergelands-senteret som nevnt vil legge vekt på å rekruttere skoler fra hele landet.

Påmelding kan gjøres på nett.

Her er mer om påmelding og informasjon

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse