JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever slutt på samsoving

Oljearbeidere tør ikke si nei til å sove på samme lugar – av frykt for å miste jobben eller at selskapet de jobber for skal miste kontrakten.

linesch@lo-media.no

Nå krever tillitsvalgte på årskonferansen til LOs olje og gassutvalg slutt på samsovingen. De mener Petroleumstilsynet må få muskler til å håndtere et forbud.

– Er vi ikke kommet lenger

– Hva skjer hvis dere sier nei til samsoving, spurte møteleder Einar Knudsen utover i konferansesalen på Sola utenfor Stavanger.

– Vi har ikke jobb! svarte flere i salen.

– Er vi ikke kommet lenger? At folk må dele lugar i den bransjen som tjener best i Norge, sukket Einar Berge Ellingsen i Industri Energi. Han bekreftet at forbundet får mange henvendelser om at samsoving fortsatt er et stort problem, men de fleste ønsker å være anonyme.

– De er redde for at de ikke får jobben. De er redde for å bli satt på land og redde for at selskapet skal miste kontrakten, sa Ellingsen i debatten som skulle handle om helse, miljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten. Det ble i stor grad en debatt om det å måtte sove sammen.

Ellingsen mente at den eneste løsningen er at regelverket strammes inn. Et nytt regelverk innen petroleumsnæringen er ute på høring. Det inkluderer forskrifter om restitusjon og hvile, men Ellingsen savner forslag om å skjerpe kravet om at alle skal kunne sove alene.

Færre sover sammen

Sigve Knudsen, tilsynskoordinator og prosjektleder for regelverksprosjektet i Petroleumstilsynet understreket at det er en positiv utvikling når det gjelder samsoving.

– Det er færre som deler rom, understreket han. En spørreundersøkelse tilsynet gjennomførte tidligere i år viste at 71 prosent nå sover alene, mens tallet i 2003 var 54 prosent. Den samme undersøkelsen viser at entreprenøransatte samsover mest; 11,2 prosent i 2008, noe som er en økning fra undersøkelsen gjort i 2005.

– Og det er jo ikke bra, sa Knudsen.

På spørsmål fra møteleder Einar Knudsen om entreprenørselskapet tar dårligere vare på sine ansatte, svarte Sigve Knudsen:

– Ut fra tallene ser det ut til at operatørselskapene tar bedre vare på sine ansatte. Vi utfordrer entreprenørselskapene til å sette foten ned å si: Slik vil vi ikke ha det, sa Knudsen.

For mange unntak

Roar Abrahamsen fra Fellesforbundet understreket at de har påpekt gang på gang at operatørselskapene også må ta ansvar for at entreprenørselskapene de benytter seg av har kontrakter som ikke innebærer samsoving.

Verneombud Terje Hansen fortalte hvordan det var å være «trøtt som bare faen». Han viste til at regelverket som kom i 2002 var klinkende klart: Samsoving skulle ikke forekomme. Men, problemet ifølge han – og flere i debatten, er at det i alt for mange tilfeller gis unntak for hovedregelen

– Selskapene har alt for lenge fått avvike fra hovedregelen om at samsoving ikke skal forekomme, sa Hansen.

Politisk støtte

– Jeg trodde vi hadde kommet lenger i denne saken her. Dette er ikke godt nok, sa Tore Nordtun, energipolitisk talsmann for Arbeiderpartiet. Nordtun vil gi Petroleumstilsynet mer muskler til å for å at selskaper skal følge forskiftene.

– Vi kan ikke forvente at tillitsvalgte skal risikere sin egen jobb eller andre sine jobber ved å si fra. Til slutt så handler dette om et spill om penger. Det er ingen spøk for en tillitsvalgt hos en underentreprenør å si nei, for da kan selskapet få nei til jobben.

– Vi står overfor en framtid på dette feltet der det vil kreves mer og mer vedlikehold, og med det flere og flere underentreprenører. Det kan gi oss store problemer på helse, miljø og sikkerhet, sa Nordtun og advarte mot at sikkerheten blir skadelidende for å opprettholde full produksjon mens det gjøres vedlikeholdsarbeid.

Problemet lar seg løse

Frode Alfheim, leder av LOs olje- og gassutvalg, var glad for at Nordtuns signal om å gi tilsynet mer muskler. Han mener det er realistisk å få slutt på samsoving.

– Ja, det er det, sier han til LO-Aktuelt.no etter debatten.

– Vi har gradvis gått i riktig retning, men den siste biten står igjen. Men det er realistisk å avskaffe samsoving.

Annonse
Annonse