JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hjelper polakkene hjem

EL & IT har satt av 200.000 kroner til å hjelpe polakker med useriøse arbeidsgivere hjem.

Finanskrisen, og påfølgende nedgang i byggebransjen, har gjort at useriøse arbeidsgivere tyr til skitne knep for å bli kvitt sine utenlandske arbeidere. En vanlig måte er å la være å betale dem lønn. Uten penger, og med begrenset kunnskap om norske forhold, blir mange av dem tvunget til å reise hjem. Slik har det også blitt for 18 elektrikere i firmaet Fagvikar. EL & IT Forbundet har nå liggende krav på rundt to millioner kroner. Men slikt tar tid. I mellomtiden driver forbundet akutthjelp ved å betale flybilletter og hjelp med tak over hodet inntil polakkene kan komme seg hjem.

Konkursrytter

Eieren av Fagvikar, er den ikke ukjente Vidar Vågen som står bak en rekke bedrifter som har gått konkurs. Sist ute var da Rent AS, senere Kapital og Finans, gikk konkurs Den gangen gikk det ut over 59 polske elektrikere som ikke fikk lønn. 31 av dem meldte seg inn i forbundet og fikk etter hvert penger fra lønnsgarantifondet. – Det er slik Vågen opererer. Hvor tror du pengene har blitt av? Noen har fått dem rett i lomma, og i stedet er det vi skattebetalere som må dekke arbeidstakernes tap, sier en oppgitt Jan Henrik Larsen, forbundssekretær i EL & IT Forbundet.

200.000 kroner

Utviklingen i arbeidsmarkedet gjør at forbundet er redd man nå bare ser begynnelsen på problemene. – Dessverre har vi grunn til å tro at slike situasjoner kan oppstå flere ganger neste år. Derfor ber jeg om at vi setter av 200.000 kroner, slik at vi kan yte den hjelpen de trenger, sa hovedkasserer Terje Olsson da forbundsstyret nylig behandlet budsjettet for neste år. Og slik ble det. Forbundet regner med at mesteparten vil bli betalt tilbake når de har fått ordnet opp i saken, for eksempel ved at de utenlandske arbeiderne får penger fra lønnsgarantifondet.

Annonse
Annonse