JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Røykestopp på arbeidsplasser i EU

Det går mot forbudt å røyke på arbeidsplasser over hele Europa. EUs kommissær for arbeid, sosiale saker og likestilling, Vladimir Spidla så gjerne at et forbud trådte i kraft allerede i dag.

Men forslaget om et felles forbud i EU kommer trolig ikke før den nye EU-kommisjonen er på plass neste vår. Debatten er imidlertid startet. Og hadde det vært opp til Spidla så var det røykfritt over hele Europa nå.

- Kommissær Vladimir Spidla vil gjerne se et forbud mot røyking som omfatter alle arbeidsplasser, både av helse- og sikkerhetsgrunner. Men på dette tidlige stadiet av diskusjonen planlegger vi først å diskutere saken med arbeidsgivere og fagbevegelsen, sier Chanta Hughels, talsperson for Spidla til EUobserver.com.

Noen få medlemsland i EU, som Irland, Italia, Spania, Frankrike og Storbritannia, har forbud mot røyking på offentlige steder, og forbudet gir seg utslag på forskjellige måter fra land til land. Et felles forbud for arbeidsplasser vil være best, mener Spidla.– Vi har et ansvar for at alle arbeidsplasser er sikker og helsemessig forsvarlig for arbeidere. Det er viktig å få i gang debatten angående forbud på alle arbeidsplasser, mener Huges.

Hvor stort omfang et slik forbud skal ha i begynnelsen, er det ikke tatt stilling til. Men talspersonen sier at det er naturlig å omfatte i hvert fall barer, restauranter, puber - der arbeidere blir eksponert for passiv røyking daglig.

Anslag fra kommisjonen viser at røyking er årsak til at en halv million mennesker dør hvert år i EUs 27 medlemsland. I hele Europa antar man at en million dør i året på grunn av røyking. Samtidig anslår det at passiv røyking tar livet av 80 000 personer hvert år i EU-land.

Annonse
Annonse