JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

3000 rammes av strøm i året

Lang flere elektrikere rammes av strømulykker enn tidligere antatt. Hvert år rammes omkring 3000 yrkesaktive av ulykker, viser tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami)

anette@lo-media.no

Undersøkelser i Norge, Sverige og Danmark har vist at ulykker i forbindelse med arbeid med strøm er langt vanligere enn tidligere antatt. Her til lands rammes rundt 3000 yrkesaktive hvert år. Og alvorlige ulykker skjer ofte i situasjoner der også mindre alvorlige ulykker finner sted. De fleste strømulykker blir imidlertid aldri meldt inn til tilsynsmyndighetene. Ulykker med strøm har alltid vært en del av hverdagen til elektrikerne, og mange bedrifter har dessverre ikke rutiner i orden for hvordan man skal agere når en ansatt for eksempel blir utsatt for en strømgjennomgang. - Blant de hendelsene som rapporteres inn finner vi både alvorlige ulykker med akutte og synlige tegn, samt hendelser uten betydelige synlige tegn. Hvis ikke ulykkene rapporteres inn forblir de usynlige og det blir vanskelig å jobbe forebyggende, skriver Stami i sitt nyhetsbrev.

Mer alvorlig enn antatt

I følge Stami kan strømulykkene være mer alvorlige enn man først tror. Selv om en strømgjennomgang i utgangspunktet ikke får alvorlige konsekvenser, kan skadevirkningene på lang sikt være dramatiske. Undersøkelser viser at personer utsatt for strømulykker kan få helseplager som psykiske ettervirkninger, muskel- og skjelettlidelser, samt nerveskader som følge av hendelsen. Problemet med denne type ulykker er at det er vanskelig å forutsi hvilke som kan få alvorlig følger, eller til og med dødelig utgang. Det kan være vanskelig å si sikkert hvilken strømpåvirkning man har vært utsatt for. Lavspent strømgjennomgang kan også medføre betydelig skade, spesielt hvis kroppen varmes opp av strømmen. I tillegg er det er også individuelle forskjeller i hvordan kroppen leder strøm.

For lite kunnskap om senskader

I tillegg vil ikke alle helseplager vise seg med en gang. - Derfor er det viktig å ta slike ulykker alvorlig og sørge for riktig undersøkelse og oppfølging. Det er relativt kjent, både i bransjen og blant helsepersonell, at strømulykker kan gi alvorlige akutte helseskader. Mindre kjent er skader som ikke nødvendigvis viser seg med en gang, men som kan utvikle seg etter en mer eller mindre symptomfri periode, såkalte senskader. Slike skader kan være vanskelig å knytte direkte til en tidligere ulykke, prediker Stami. Undersøkelser fra STAMI tyder på at den vanligste strømvei ved strømgjennomgang er fra hånd til hånd, og muskelskjelettlidelser, nerveskader eller psykiske ettervirkninger fra ulykken rapporteres oftest som senskader. Dette er spesielt vanlig hvis man har blitt hengende fast i strømkilden uten å greie og slippe taket, fordi strømpåvirkningen har forårsaket kramper i håndmuskulatur. En undersøkelse som STAMI har foretatt blant elektrikere i et energiverk, viste at 42 prosent hadde hatt nakkeplager siste år. 75 prosent av de som selv mente at de hadde vært utsatt for en alvorlig strømulykke i løpet av de siste 7 årene, hadde hatt slike plager siste år. Av de som ikke hadde vært rammet av en alvorlig ulykke, var det kun 36 prosent med tilsvarende plager. Dette gjaldt også skulderplager.

Annonse

Flere saker

Annonse