JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avlyser ikke lønnsfesten ennå

LO-leder Roar Flåthen går langt i å mane til moderasjon foran vårens mellomoppgjør, men Hans O. Felix i EL & IT Forbundet vil ikke starte med begrensningene før forhandlingene har kommet i gang.

anette@lo-media.no

I går understreket EL & ITs leder at et lønnoppgjør må gi reell lønnsvekst for medlemmene. – Hvis vi kommer negativt ut i år, så er det klart at det vil påvirke forhandlingene neste år, mente Felix. Det mener han også i dag, til tross for at LO-lederens signaler er annerledes. Flåthen mener finanskrisen og faren for stigende arbeidsløshet vil legge en demper på vårens tariffoppgjør. – LO tar situasjonen veldig alvorlig og vi er innstilt på å vise ansvar, sier han i et intervju med Aftenposten i dag.

Ikke behandlet

Felix på sin side legger vekt på at lønnskravene for neste år på ingen måte er ferdig behandlet. – Vi skal behandlet saken internt i våre organer, og LOs krav foran tariffoppgjøret skal også vedtas på LOs representantskap. Men jeg synes det er unaturlig å starte med hva vi ikke skal få til før vi går inn i en forhandling, sier Hans O. Felix til Nettverk.

Vil påvirke

Han er likevel enig med LO-lederen i at finanskrisen og økende arbeidsløshet vil ha innvirkning på lønnsoppgjøret. – Vi får se hva hvordan situasjonen er når våren kommer. Hvor mye vi skal kreve er på ingen måte bestemt. Men jeg står fast på at medlemmene må få en reell lønnsvekst, sier Felix.

Lavere reallønnsvekst neste år

De siste fem årene har reallønna økt med i gjennomsnitt 3,7 prosent hvert år. Da sentralbanksjef Svein Gjedrem nylig presenterte Norges Banks oppdaterte prognoser for den økonomiske utviklingen, spådde han en reallønnsvekst neste år på 1,7 prosent.

Annonse
Annonse